Чији зид ће красити портрет младог Моцарта

Редак портрет аустријског композитора Волфганга Амадеуса Моцарта из 1770. године, биће крајем новембра понуђен на аукцији у Паризу. У аукцијској кући „Кристи“ процењују да ће слика достићи цену између 800.000 и 1,2 милиона евра.

Један од само четири портрета младог Моцарта, која су насликани за време уметниковог живота, је дело италијанског сликара Ђамбетина Ћињаролија из Вероне. Слику је поручио генерал Пјетро Лугијати из Венеције, а налази се у власништву приватног колекционара.

„Оно што тачно знамо јесте када је портрет насликан. Било је то у јануару 1770. године када је Моцарт имао 13 година“, каже директорка Одељења за старе мајсторе, аукцијске куће „Кристи“, Астрид Сентнер Дултремон.

Уље на платну приказује Моцарта како свира чембало одевен у црвени капутић, с белом периком на глави, а пред њим је партитура.

„Веома занимљиво у вези са тим портретом јесте музичка композиција коју Моцарт свира. То је једино познато, па неки музиколози сматрају да је он тада свирао неку своју композицију. Написао ју је као веома млад“, додаје Астрид Сентнер Дултремон.

У време када је слика настала, Моцарт је путовао Италијом да би тамо могао да настави своје уметничко образовање, а успут је одржавао концерте по целој земљи. Портрет је наручио венецијански богаташ Пијетро Луђијати неколико дана пошто је Моцарт 1770. године у Верони одржао концерт на оргуљама. Венецијанац је био импресиониран талентом младог Моцарта који је Италијом путовао у пратњи оца.

Портрет ће бити понуђен на аукцији 27. новембра. Процењен је на 800.000 до 1,2 милиона евра, али је тешко предвидети за коју суму ће бити продат.

Славни аустријски композитор је рођен у Салцбургу 1756. године, а живео је само 35 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво