Јусејн Болт убеђује Јапанце у предности електричног тротинета

Деветоструки олимпијски шампион, спринтер Јусејн Болт, промовише свој електрични тротинет у Токију, у нади да ће захваљујући његовој популарности јапанске власти ублажити прописе у погледу коришћења ове врсте превозног средства.

Према важећим прописима у Јапану електрични тротинети могу да се возе само по коловозу, морају имати регистарске таблице, а возачи морају имати дозволу за управљање мотоциклом.

Светски рекордер и суоснивач компаније „Болт мобилитија“, Јусејн Болт, одржао је промоцију у једном токијском ресторану и најавио да је њихов циљ да се на одређеним просторима дозволи изнајмљивање електричних тротинета, односно да до 2020. године овим превозним средством буде опремљено 40 универзитетских насеља у Јапану.

Поред тога, представници овог америчког стартапа, рачунајући на Болтову светску популарност, покушаће да убеде јапанске власти да ублаже прописе, јер верују да ће њихови тротинети смањити саобраћајне гужве, а самим тим и емисију штетних гасова.

Циљ „Болт мобилитија“ је да се до краја ове године прошире у 20 градова широм света, а у 2020. години у 50 градова у осам земаља. Почетком године промовисали су свој тротинет у Њујорку, Паризу и Вашингтону.

Изнајмљивање електричних тротинета постало је веома популарно решење у многим градским центима широм света, али је створило и многе саобраћајне проблеме. У Сан Франциску је покренута парница зато што су корисници остављали тротинета на јавним површинама. У Паризу, пак, је дошло до увођења много строжијих прописа пошто су страдале две особе, а више њих повређено.

У Токију су електрични тротинети још увек реткост, али по важећим саобраћајним прописима, они се третирају као мотоцикли.

број коментара 0 Пошаљи коментар