Јапански цар провео ноћ са богињом Сунца

Нарухито, цар Јапана, симболично је провео ноћ са богињом Сунца од које, према веровању, потиче његова породица.

Боравком у светилишту окончавају се ритуали за устоличење цара Нарухитоа, који је наследио престо у мају, после абдикације његовог оца Акихитоа. 

Цар Нарухито и његова супруга Масако предводили су параду центром Токија, прошле седмице, којом се обележава његово ступање на трон.

Обред Даијосаи, који је усредсређен на богињу Аматерасу Омиками, почео је у четвртак, по заласку сунца.

Међу 700 гостију позваних да учествују у догађају је и премијер Јапана Шинзо Абе.

Церемонија са ритуалима, кроз које је цар морао да прође током процедуре устоличења, коштала је око двадесет пет милиона долара, а припреме су почеле пре месец дана.

Цар је уз треперење бакљи и појање свештеника, изашао иза белих завеса светилишта – места у којем се традиционално проводи ноћ са богињом Сунца, око три сата ујутру по локалном времену и тако завршио церемонију.

Цар се према веровању преображава тиме што учествује у овој гозби.

Међу критичарима ритуала у којима цар учествује су и комунисти и хришћани.

Наводе да обред „подсећа на милитаристичку прошлост државе и да се њиховим одржавањем крши принцип уставно уређене раздвојености цркве и државе”.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво