Преминуо Бранко Лустиг, човек који је прошао пут од логораша до добитника два Оскара

Филмски продуцент и двоструки добитник Оскара Бранко Лустиг преминуо је данас у Загребу у 88 години.

Лустиг је награде Оскар добио за филмове Шиндлерова листа 1993. године и Гладијатор 2000. године. У његовој богатој биографији истичу се и филмови Пад црног јастреба, Краљевство небеско, Добра година, Амерички гангстер и In Between Engagements.

Бранко Лустиг је рођен у Осијеку, а током Другог светског рата због свог јеврејског порекла био је затвореник у злогласним логорима Аушвиц и Берген-Белсен. Већина чланова његове породице је нестала у концентрационим логорима широм Европе.

У филму Шиндлерова листа, Стивена Спилберга, доста Лустигових логорских искустава је уграђено у филм, а редитељу је помогао да што уверљивије представи сцене мучења.

Лустиг је студирао глуму на Казалишној академији у Загребу, а касније је почео да ради на филму, у почетку као организатор снимања, потом као помоћник редитеља, директор филма и продуцент.

Радио је и на филмовима Лимени добош Вокера Шлендорфа и Пакулином Софијином избору. Крајем осамдесетих одлази у Сједињене Државе где ће за телевизијску серију 1990. године бити награђен наградом Еми, а затим је блиско сарађивао са Спилбергом и Ридлијем Скотом.

Пре десет година Лустиг је одлучио да се врати у Хрватску где је био председник Фестивала толеранције - Фестивала јеврејског филма.

„Мој број је А3317. Дуг је пут од Аушвица до ове позорнице. Умирући људи су ми оставили у аманет да, ако преживим, причам како је било“, навео је Лустиг у обраћању после доделе Оскара за филм Шиндлерова листа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи