Царско венчање у Паризу: Принц Филип Карађорђевић на венчању Наполеона и Хабзбурга

Викенд је био спектакуларан за све љубитеље краљевских венчања. Царска кућа Француске и кућа Хабзбурга поново су се ујединиле пошто се наследник Наполеона Бонапарте оженио унуком последњег аустроугарског цара, а принц Филип Карађорђевић предсављао је Србију на овом царском догађају.

Последњи пут када се претендент на царски престо Француске венчао, било је то 1949. године, пре тачно 70 година. Тог дана оженио се принц Луј Наполеон, а данас се венчао његов унук, садашњи шеф царског дома Француске, принц Жан Кристоф Наполеон који је оженио унуку последњег аутроугарског цара, грофицу Олимпију Арко Цинеберг.

Овај царски брак је још више симболичан, јер уједињује наследника Наполеона Бонапарте и потомка последњег аустроугарског цара - брак који подсећа на Наполеона и његову другу жену, Марију Лујзу од Аустрије.

Церемонија венчања одржана је у Палати инвалида у центру Париза, комплексу грађевина који је изграђен по налогу Луја Трећег и где се налази Наполеонова гробница. Следбеници покрета бонапартиста у Француској виде младог принца Наполеона као својеврсног француског хероја, у времену када земља губи веру у модерне политичаре.

Принц Луј Наполеон је недавно изјавио да осећа дубоку посвећеност и дужност према Француској, као и да жуди да испоштује наслеђе својих предака.

Наполеонов једини син умро је млад, оставивши јединог наследника Наполеона Трећег, који је владао Француском до 1870. године и он је прадеда данашњег младожење принца Луја Наполеона.

На раскошном царском венчању у Паризу и Србија је имала своје представнике. Међу бројним представницима европске аристократије и краљевских породица, били су и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић који су блиски пријатељи са младенцима, а Наполеонов и Карађорђев наследник, како сазнајемо, живе и раде у непосредној близини у истом делу Лондона.

Принцеза Олимпија је чак и у родбинским односима са принцем Филипом преко његове мајке, принцезе Марије де Глорије која је тетка младој принцези Олимпији.

У пратњи српског принца Филипа, поред супруге Данице, налазе се и његова мајка принцеза Марија де Глорија од Орлеана и Брегансе, као и сестре грофице Луна и Сол. За изглед српске принцезе Данице на данашњем царском венчању побринула се славна српска креаторка Роксанда Илинчић.

„Веома сам срећан што сам данас овде са својом супругом Даницом и што је кроз наше присуство овом историјском догађају присутна и наша Србија. Ми смо мала земља али земља импозантне историје која нас у многоме везује и за саму Француску. Могу да кажем да ћемо се ми, представници млађе генерације којима припада будућност овог света, трудити да својим пријатељствима и поштовањем градимо једну светлију будућност у односима наших земаља, Европе и света уопште“, изјавио је медијима принц Филип.

Он је истакао да он и супруга имају дивне пријатељске односе да младенцима и да се често виђају у Лондону.

„Читао сам како је пре више од 200 година Наполеон похвалио храброст и војничку способност мог претка српског Вожда Карађорђа који је оснивач династије Карађорђевића. Када сам то прочитао схватио сам да Наполеон није био само велики војсковођа, већ је био и мудар и искрен човек“, рекао је кроз осмех српски принц Филип.

Постоје наводи да је на свом освајачком путу, након битке код Апсена у близини Беча, 22. маја 1809. године, Наполеон својим војницима причао о једном војсковођи са Балкана који се са својим сељацима бори против свемоћног Османског царства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво