Жена „тешка“ 36,1 милијарду долара

Мекензи Безос била је 25 година у браку с оснивачем „Амазона“ Џефом Безосом. Радила је 12 сати дневно у рачуноводству компаније, а ноћу би у складишту паковала поруџбине.

Током 1996. године делила је своју канцеларију с млађим радником у простору који је уједно био и кухиња компаније.

„Она је у фирми дала велики допринос. Заиста је талентована особа, али се помало изгубила као супруга милијардера“, рекао је радник Амазона, Мајк Ханлон.

Иако никада није волела да буде у центру пажње, развод од Џефа шокирао је многе.

Родитељи четворо деце потписали су развод у јулу, а Мекензи је добила 25 одсто деоница у Амазону. Тај удео тренутно вреди 36,1 милијарду долара, што је довољно да се пласира на 15. место Форбсове листе.

„Требало је да добије 50 одсто. Ипак је била равноправан партнер након оснивања компаније“, рекао је Ник Ханауер, један од првих улагача Амазона.

Форбс је покушао да дође до података о тој жени па су ступили у контакт са стотинама њених пријатеља и бивших колега. Они су им дали прилично нејасну слику ове несумњиво талентоване жене која воли своју приватност. Открили су да се тихо истицала у свакој фази свог живота.

Мекензи је одрасла у Сан Франциску, као средње дете. Са шест година написала је књигу на 142 странице звану "The Book Worm". Родитељи су је послали у Хочкис, интернат у Конектикату, где је и матурирала.

Студирала је на Кембриџу, затим на Принстону, где је и дипломирала. Њена менторка за дипломски рад била је нобеловка Тони Морисон.

Њени професори тврде како је увек била лепо расположена, али и да је била веома тиха.

Након што је дипломирала запослила се у фонду "D.E. Shaw", где је започела дружење с Џефом Безосом. Она је у стварање компаније Амазон била укључена од самог почетка и учинила је све што је знала за ову фирму.

Из фирме се повукла 1997. године. Последњих двадесетак година њеног живота јавности су потпуна непознаница.

Године 2018. она и Џеф издвојили су две милијарде долара за борбу против бескућништва и подршку непрофитним предшколским установама. У јулу, после развода, напоменула је да ће пола свог богатства донирати у хуманитарне сврхе. Али није рекла коме ће дати новац.

Џеф је затражио развод од ње пошто што је ушао у у везу с Лорен Санчез, која је тада, такође, била удата.

Лорен је 49-годишњакиња и има троје деце из брака и претходне везе. Била је једна од водитељки јутарњег шоу програма „Добар дан ЛА“ на Фоксу 11.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 05. окт 2019, 10:25) - Сиромах сам, [нерегистровани]

ал сам швалер!

Ту да се увалиш, и сам да куњаш!

(субота, 05. окт 2019, 10:01) - Balast! [нерегистровани]

Nudim se ...

da joj smanjim teret!

(субота, 05. окт 2019, 09:01) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Izvinjavam se ženama ali nešto ovde smrdi

I onda se žene hvale ovako "Iza svake uspene žene stoji ona sama" a ja bi rekao vidimo ovde kako se to uspeva uhvati bogatog muškog jedno vreme bude sa njim, a onda mu uzme pola imovine i ogoli ga kao vodenog miša.

(субота, 05. окт 2019, 06:26) - anonymous [нерегистровани]

Milijarda

Cim je ona stanovala sa mladjim radnikom...

(петак, 04. окт 2019, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Ne vodite tudju brigu...

Radnici Amazona su placeni onoliko koliko njihov rad zaista i vrijedi. Ukoliko im se to ne svidja neka se potrude i pronadju nesto bolje. Nemojte previse brinuti o njima.

(петак, 04. окт 2019, 19:15) - ex Amazonac [нерегистровани]

Жена „тешка“ 36,1 милијарду долара

Dok vi raspravljate koliko je ona dobila ili je trebala dobiti priupitajte radnike Amazona koliko su oni "teski". Njih se cedi do maksimuma da bi se napravile te milijarde kojima se oni frckaju.