Сва (позната) лица Уједињених нација

Од 138 председника и премијера који су ових дана учествовали у Генералној скупштину Уједињених нација, највише пажње изазвала је једна 16-годишњакиња са Аспергеровим синдромом. Указала је на погубне последице климатских промена. И није била усамљена. На оно што угрожава планету, кршење људских права, медијских слобода указивале су и холивудске звезде.

Обратити се публици и свету из зграде Уједињених нација више, чини се, није довољно. Један политичар нашао је друго средство да дође до бирача, али и до моћнијих од њега.

„Верујте ми, много више људи видеће овај селфи него што ће чути овај говор. Надам се да је добро испао“, рекао је Најиб Букеле, председник Ел Салвадора.

На овај начин позвао је Уједињене нације да ухвате корак са временом, а светске лидере да се више повежу са младима. Председника Доналда Трампа позвао је да настави програм који штити поједине мигранте од депортације.

„Можда за неколико година, хиљаде нас неће морати да путује у Њујорк да бисмо се срели у овој згради јер би видео-конференција коштала неколико стотина милиона долара мање, а сигуран сам да би ефекат био исти“, истакао је Букеле.  

За Трампа и остале лидере поруку је имала 16-годишња Грета Тунберг, лице климатског активизма. Љутит поглед приликом случајног сусрета пратио је љући говор.

„Украли сте моје снове, моје детињство вашим празним речима“, оштра је била Грета.

Једни је због њене борбе обожавају, други јој се ругају.

„Она се чини као срећна, млада девојка која се радује сјајној будућности. То је тако лепо видети!“, сматра председник САД Доналд Трамп.

Као адвокат борбе против климатских промена иступила је још једна звезда – глумац Харисон Форд.

„Пре 30 година Стинг је одржао концерт овде у Њујорку да спасе Амазаон, а ми још говоримо о томе. Највећа прашума на свету је кључна за свако решење климатских промена“, објаснио је славни уметник.

Тема је и раст насиља над новинарима. У 2018. години убијено је њих 99, ухапшено 350, а 60 су били таоци. О медијским слободама говорила је адвокат Амал Клуни, која је заступала новинаре Ројтерса који су у Мјанмару осуђени на седам година затвора. После годину и по уз извињење они су ослобођени.

„Злоупотребе медијских слобода широм света гуше говор и уништавају демократску структуру. Ниједна држава није савршена и ниједан регион није поштеђен. Потребни су нам лидери који верују у либералне вредности и који су спремни да се за то боре“, каже Клунијева.

На скупу је учествовао и српски шеф дипломатије. А сусрет са Амал Клуни није остао незабележен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво