Бубњарска легенда Џинџер Бејкер у критичном стању

Џез и блуз легенда Џинџер Бејкер, који је основао култни рок бенд „Крим“, налази се у болници и у критичном је стању. Бејкер се сматра првом бубњарском суперзвездом и један је од најплодоноснијих и најразноврснијих бубњара, чији се музички опус кретао од блуза и џеза, преко рока, па све до афричког ритма.

Бејкерова породица саопштила је вест на Твитеру и замолила обожаваоце да се помоле за Џинџера. „Жао нам је што морамо да саопштимо да се Џинџер налази у болници у критичном стању. Молимо вас да се помолите за њега“, навела је породица.

Бејкер (80) је имао изузетно плодоносну каријеру, а познат је по томе што је свирао прегршт различитих жанрова, од џеза и блуза, преко рока, па све до афричких ритмова.

Током 60-их година придружио се бенду „Блуз инкорпорејтед“ (Blues Incorporated), где је упознао басисту Џека Бруса. Брус му се 1966. године придружио у „Криму“ (Cream), који је Џинџер основао заједно са гитарском легендом, Ериком Клептоном.

Упркос томе што је „Крим“ само две године остао на окупу, бенд је постигао велики успех, продавши више од 15 милиона носача звука. Основан од стране три члана са већ успешним пређашњим каријерама, „Крим“ се сматра првом супергрупом на светској музичкој сцени.

Њихов трећи албум Wheels of Fire, издат 1968. године, први је дупли албум који је постигао платинасти тираж

Гајећи изузетну виртуозност на свим пољима, „Крим“ је утицао на велики број бендова из касних 60-их и 70-их.

Због разноврсности и фузије различитих стилова, утицали су и на бендове са тврђим звуком, попут хард рок „тријумвирата“ – „Лед цепелина“, „Дип парпла“ и „Блек сабата“, али и на оне са претежним блуз коренима, као што су групе америчког јужњачког рока – „Алман брадерс“ и „Ленерд Скинерд“.

Несугласице и буран однос са Брусом довели су до распада групе, а Бејкер је са Клептоном кратко наставио сарадњу у групи „Блајнд фејт“ (Blind Faith).

После тога, Бејкер је током 70-их сарађивао са легендом афричке музике Фелом Кутијем.

Често је сарађивао са блуз, џез и рок великанима, попут легендарног блуз гитаристе Герија Мура, „Мастерс оф ријалити“ (Masters of Reality), „Паблик имиџ лимитед“ (Publik Image Ltd.), џез басистом Чарлијем Хејденом и гитаристом Билом Фризелом.

Бејкерово здравље погоршало се протеклих година. Оболео је од остеоартритиса, због којег је трпео изузетне болове, али и хроничне опструктивне болести плућа. Пре три године оперисао је срце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво