Други део Нелетове трилогије о Солунској – кућа као сведок бурне историје Београда

Други део књиге Нелета Карајлића „Солунска 28 – o пријатељству и издаји“, посвећена је људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на самој обали Дунава, током немачке окупације Београда у Другом светском рату.

Солунска 28 – o пријатељству и издаји, део је трилогије коју је Карајлић најавио са изласком првог дела. 

„Примарна идеја је била да стрпам историју једне куће, једне породице у тој кући и, наравно, једног града и више земаља у двадесети век“, рекао је, гостујући у Београдској хроници, Неле Карајлић.

Додаје да је, када је почео да пише, схватио да ће целој причи бити потребно око 1.500 страница, па је у договору са издавачем решено да се ради на трилогији.

„Прва књига говори о примарној генерацији која је направила ту кућу, друга књига говори о њиховој деци и унуцима и о свему што се са том кућом и том породицом и, наравно, са Београдом, дешавало за време окупације“, додао је Карајлић.

„Трећа ће бити о сексу, дроги и рокенролу, зато што је трећа књига везана за, условно речено, наше време, и ту ћу ја бити лично један од актера“, испричао је Карајлић.

Неле је испричао да је кућа у Солунској број 28 изгубила своју раскош још пре почетка, како каже, последњег рата, али да је она у његовој машти и даље велелепна вила, каква је била с почетка 20. века.

„Оно што је мени било дирљиво је управо та идеја, како једна кућа у једном граду може да буде сведок свега онога што се дешавало са градом који је имао толико узбудљиву историју. Нема много градова који се по историји могу поредити са Београдом, можда Рим...“, искрен је Неле Карајлић.

Каже да се око куће у Солунској тренутно гради много тога, што је један такође историјски процес.

„Оно што је мени важније од саме куће, то је како да представим ликове, како да изнесем те њихове духовне животе у та нека, несрећна времена, као што је био Други светски рат“, објаснио је Карајлић.

Каже да је, пратећи идеју о томе да нема доброг романа без љубавне приче, „смандрљао“ једну љубавну, и то забрањену, причу.

„Свака немогућа љубав у себи носи најјача и најинтензивнија осећања“, рекао је Неле не откривајући остале детаље.

Промоција књиге је првог октобра у 18 часова, у Студентском културном центру у Београду.

број коментара 0 Пошаљи коментар