Марина Абрамовић за РТС: Увек сам била ратник

Звезда светске уметничке сцене, једна од највећих уметница данашњице, Марина Абрамовић после четири деценије поново је у Београду. У Музеју савремене уметности у суботу ће бити отворена њена ретроспективна изложба „Чистач“, последња у низу коју је видело од неколико десетина до неколико стотина хиљада посетилаца у Скандинавији, Немачкој, Италији и другим земљама. Марина Абрамовић је ексклузивно говорила за РТС.

После много времена враћате се овом граду и овој земљи. Какав је осећај?

Кад се каже више од четири деценије толико то звучи дуго. И стварно јесте дуго времена, то је пола века како сам отишла из ове земље. Враћам се са толико емоција, толико носталгије, сећања. Јуче сам дошла и нисам још спавала. Још преживљавам тај моменат доласка и сад треба да се отвори изложба.

Шта је „Чистач“, зашто сте тако назвали ретроспективу? 

Не волим да кажем ретроспектива. Мени ретроспектива значи некако old fashion. Зато кад кажеш ретроспектива онда се од уметника очекује да ускоро и умре зато што је направио све што је направио и то је крај живота и крај циклуса рада. Хтела сам да се зове Чистач зато што то за мене значи нешто друго – чистач прошлости, чистач сећања, меморија, чистач свог сопственог дела где треба да будеш критичан и очистиш све што ниси добро урадио и само покажеш публици оно што је најбоље.

Изложбу сте посветили младима, за њих ћете одржати предавање и рекли сте да у младост ове земље верујете. Шта од тих младих очекујете? 

– Не очекујем много од моје генерације, у ствари од моје генерације не очекујем ништа. Моја генерација је урадила то што је урадила, али млади људи, то је будућност. Када на моју изложбу дођу млади људи ја знам да мој рад живи кроз њих. И то је мени врло важно. Не само да уметници, него једноставно сви млади људи из које год професије долазе јер имају неки увид у мој рад који може да им да нека упутства за свој сопствени живот.     

Колико савремена уметност одсликава наше доба, а колико утиче на њега? 

– Теорија да уметност може да промени свет није тачна. Мислим да ми не можемо да променимо свет, али уметност је кисеоник нашег друштва, са уметношћу можеш да видиш ствари на други начин, отвори ти свест. Уметност је врло важан део наше културе. 

Следеће године је ваша велика изложба у Краљевској академији уметности у Лондону и то је први наступ једне жене у историји те институције. Колико вам та чињеница значи?

– Изгледа да сам некако увек била ратник и увек сам била прва у многим стварима. У нашој земљи када сам почела да радим перформанс уметност, то се није сматрало ничим, тако да сам стварно морала да се за 50 година изборим за своје место у друштву. И сада, после 250 година, жена није била у Краљевској академији, ја носим доста одговорности.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво