Трамп твитом открио положај тајног шпијунског сателита

Амерички председник Доналд Трамп твитовао је пре неколико дана фотографију коју је направио амерички тајни шпијунски сателит. Оно на шта, међутим, Трамп није рачунао јесте да ће астрономи врло брзо утврдити извор фотографије – тајни сателит под ознаком „УСА 224“.

Од поновног заоштравања односа са САД, Иран је интензивирао напоре у развијању ракета које могу да носе бојеве главе, а једно од главних места за њихово тестирање је свемирски центар „Имам Хомеини“ на северу земље.

Крајем августа једно лансирање је пошло по злу, а сателитски снимци показали су како се дим диже изнад постројења, али не много више од тога.

Упркос томе, амерички председник је сматрао да је то нешто што треба да подели на Твитеру. Чини се да је Трамп до тајног снимка дошао током редовног обавештајног брифинга, током којег га је фотографисао телефоном, а потом и твитовао.

На твитованој фотографији се јасно у средини може видети одбљесакл од блица. Многи из обавештајне заједнице су се забринули да ли је председник открио америчке шпијунске капацитете.

Испоставило се да јесте. На фотографији се можда не види много, али положај из које је направљен открива.

Астрономи су паметни људи, а један од њих – Холанђанин Марко Лангброек бацио се на посао и своје налазе поделио у твиту.

У интервјуу за Ен-Пи-Ар, Лангброек је описао „УСА 224“ као велики телескоп сличан „Хаблу“, али уместо да гледа према звездама, уперен је на површину Земље и прави веома прецизне фотографије.

„УСА 224“ је снажан, високотехнолошки уређај који кошта милијарде долара. Има огледало пречника 2,4 метара – исте величине као телескоп „Хабл“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво