Трамп твитом открио положај тајног шпијунског сателита

Амерички председник Доналд Трамп твитовао је пре неколико дана фотографију коју је направио амерички тајни шпијунски сателит. Оно на шта, међутим, Трамп није рачунао јесте да ће астрономи врло брзо утврдити извор фотографије – тајни сателит под ознаком „УСА 224“.

Од поновног заоштравања односа са САД, Иран је интензивирао напоре у развијању ракета које могу да носе бојеве главе, а једно од главних места за њихово тестирање је свемирски центар „Имам Хомеини“ на северу земље.

Крајем августа једно лансирање је пошло по злу, а сателитски снимци показали су како се дим диже изнад постројења, али не много више од тога.

Упркос томе, амерички председник је сматрао да је то нешто што треба да подели на Твитеру. Чини се да је Трамп до тајног снимка дошао током редовног обавештајног брифинга, током којег га је фотографисао телефоном, а потом и твитовао.

На твитованој фотографији се јасно у средини може видети одбљесакл од блица. Многи из обавештајне заједнице су се забринули да ли је председник открио америчке шпијунске капацитете.

Испоставило се да јесте. На фотографији се можда не види много, али положај из које је направљен открива.

Астрономи су паметни људи, а један од њих – Холанђанин Марко Лангброек бацио се на посао и своје налазе поделио у твиту.

У интервјуу за Ен-Пи-Ар, Лангброек је описао „УСА 224“ као велики телескоп сличан „Хаблу“, али уместо да гледа према звездама, уперен је на површину Земље и прави веома прецизне фотографије.

„УСА 224“ је снажан, високотехнолошки уређај који кошта милијарде долара. Има огледало пречника 2,4 метара – исте величине као телескоп „Хабл“.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. сеп 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Re: Blic

Pročitaj pažljivo. Na brifingu su mu pokazali fotografije. On je fotografiju slikao telefonom (pretpostavka), a telefon automatski okinuo blic, jer je bilo u zatvorenom prostoru. Ja bih samo dodao da ovo i ne zvuči kao da se nešto mnogo "dao na posao", bilo je prilično lako. :)

Inače, znate i sami da je Habl bio najbolji teleskop i otkrio nam mnogo toga o svemiru. Zamislite koja mu je preciznost snimanja na Zemlji koja mu je odma' tu. Verovatno znaju kad neki komarac ima proliv.

(четвртак, 05. сеп 2019, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Blic?

Odbljesak od blica? Kakvog blica?