Преминуо Ханс Раузинг, човек који је изградио „Тетра пак“ империју

Шведски милијардер Ханс Раузинг, који је заједно са братом Гадом изградио „Тетра пак“ од шесточлане фирме у највећу компанију за паковање хране и пића на свету, преминуо је у 94 години.

Породица Ханса Раузинга саопштила је да је преминуо мирно у сну у Вадхерст парку, његовом имању у Источном Сасексу.

Ханс Раузинг био је син Рубена Раузинга, који је дошао на идеју за ново паковање након што му је супруга, Елизабет Варенијус, рекла да би требало да смисли лаганију алтернативу за млечне боце.

Раузинг је наследио оца на позицији директора фирме и водио је од 1950. до 1995. године, када је свој удео продао брату Гаду, како би се он посветио филантропији.

Компанија је донела потпуно револуцију у паковању хране и пића. Оригинални дизајн био је картонски тетраедар, због чега је фирма и понела име „Тетра пак“, али је у глобалног гиганта прерасла крајем 60-их и током 70-их под вођством Ханса и његовог брата Гада.

Каснији изум сада много коришћенијег „коцкастијег“ дизајна, као и процеса асептичне стерилизације како би се заштитио садржај и продужио његов употребни рок, омогућио је „Тетра паку“ да замени много теже, ломљиве стаклене флаше.

Током 80-их година, браћа Раузинг преселила су се у Велику Британију како би избегла високе порезе у Шведској, а Ханс Раузинг је врло брзо избио на врх најбогатијих људи у Великој Британији.

Након што је напустио породицу фирму 1995. године, продавши свој удео брату за 3,5 милијарди долара, Ханс Раузинг се посветио филантропији. Поклонио је више од милијарду долара у разне сврхе - иновације и истраживања у медицини, помоћ сиромашнима, донације у културу и заштиту животне средине.

Проглашен је витезом Британске империје 2006. године.

Супруга Марит била је поред њега када је преминуо, а иза себе је оставио троје деце – Лизбет, Сигрид и Ханса Кристијана и седморо унучади.

Богатство породице процењује се на 12,9 милијарди долара.

број коментара 0 Пошаљи коментар