Шинејд О'Конор у завади са Ватиканом

Певачица Шинејд О'Конор затражила је од папе Бенедикта Шеснаестог „да се повуче са положаја" због тога што је католичка црква штитила ирске свештенике који су сексуално злостављали децу током протеклих 30 година.

Негодујући због одсуства реакције на случајеве у Ирској где је католичка црква штитила свештенике који су сексуално злостављали децу током протекле три деценије, певачица Шинејд О'Конор затражила је од папе Бенедикта XVI „да се повуче са положаја".

Ватикан је у петак издао саопштење у којем се наводи да су се људи осећали „увређеним, обманутим и посрамљеним" због тог скандала, те да ће бити упућено писмо ирском народу у вези са сексуалним злостављањем.

Међутим, позната певачица, која је већ у жижу јавности доспела због тога што је у директном телевизијском преносу поцепала слику папе Јована Павла II, у отвореном писму истакла је даје папа дозволио да прође сувише времена а да се није огласио по питању злостављања деце.

„Захтевам да се папа повуче са положаја јер се презриво не оглашава о том питању, нити сарађује у истрази", навела је Шинејд Оќонор у писму које је објављено у британском листу „Индепендент" (Independent ) уочи састанка ирских верских поглавара и папе у Ватикану.

Према њеним речима, папе нису имале проблем са изражавањем мишљења када се ради о контрацепцији или разводу, нити да критикују „Да Винчијев код" или Наоми Кембел какав крст носи.

„Ипак, када се ради о злоделима која су починили педофили у свештеничким одорама, папе се не оглашавају. То је гротескно, невероватно, бизарно и без преседана. Залажу се ни за шта друго него за зло", оценила је славна ирска певачица.

Црква у Ирској ове године дубоко је потресена због два случаја о злостављању, а према извештају истражне комисије злостављања су скривана „опсесивно" од 1975. до 2004. године.

Шинејд О'Конор, чија је песма "Nothing Compares 2 U" 1990. године постигла велики успех у целом свету, доспела је у жижу јавности у Ирској када ју је пре 10 година једна католичка група именовала за свештеницу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво