Жељкo Јоксимовић није 100 одсто Балканац

Један од најпопуларнијих музичара у региону Жељко Јоксимовић у свом ДНК има чак 93,8 одсто балканских гена, показало је истраживање тима стручњака из компаније „Мај херитиџ“, која годинама сарађује са Евросонгом и анализира етничко порекло највећих звезда тог такмичења.

Преосталих 6,2 одсто Жељкових гена су јако занимљиви и прилично неочекивани. Наиме, према резултатима овог истраживања у ком је учествовао Јоксимовић, показало се да је 3,4 одсто Финац, а 2,8 одсто да има блискоисточне крви.

„Када су са мном ступили у контакт са молбом да учествујем у овом истраживању, морам да признам да сам био радознао да сазнам више о свом пореклу и пристао сам да будем део тога. На крају, задовољан сам, а резултати ме нису изненадили. Показало се да моја породица аутохтоно потиче са ових простора, баш како сам и очекивао. Мислим да ће и моји родитељи бити задовољни", рекао је Жељко Јоксимовић.

Ина Јуквиц из „Мај херитиџа“ истакла је да резултати иду у прилог чињеници да је Јоксимовић са Балкана, али да је истовремено светски човек.

„Фасцинантан податак је да Жељков ДНК показује његово аутентично балканско порекло, али и повезаност са Финском, односно народима са Блиског истока. То је показатељ да је Јоксимовић прави представник свог народа, али је уједно и човек света, и да је близак са нацијама са различитих континената", навела је Јуквицева.

Међу учесницима овогодишњег Евросонга који имају балканске гене су и Швајцарац Лука Хани (скоро 25 одсто), Румунка Естер Пеони (90 одсто), Катерин Душка, Гркиња из Канаде (30), а чак и Иркиња Сара Мектернан има порекло са ових простора (три одсто).

Жељко се тренутно припрема за наступе који га очекују следећег месеца, када ће одржати концерте широм региона, укључујући и спектакл који заједно са својим бендом и целим тимом спрема за фестивал „Улаз“, 12. јула у Београду.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво