Гитарама против климатских промена

Дејвид Гилмор, гитариста и певач „Пинк Флојда“ продао је 127 гитара из своје колекције за више од 21 милион долара. Новац са ове добротворне аукције одржане у Њујорку, намењен је борби против климатских промена.

Аукција је трајала осам сати и имала је понуђаче из 66 земаља широм света, саопштила је британска аукцијска кућа „Кристи“ која је водила продају.

Гилмор је дан пре аукције открио да ће сав новац од продаје бити усмерен за спречавање климатских промена, односно за светску организацију „Клајент ерт“ (ClientEearth).

Гитара „Фендер Стратокастер“ из 1969. године коју је Гилмор користио на снимању албума The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here и The Wall, популарни „Црни Страт“, продата је за невероватних 3,3 милиона долара, што је нови светски рекорд за једну гитару продату на аукцији.

И друге две Гилморове гитаре су премашиле милионске износе. „Стратокастер“ из 1954. године са златним деловима и серијским бројем 0001, продат је за 1,8 милиона долара, а „Мартин Д-35“ из 1969. године с којом је Гилмор створио највише песама, продат је за више од милион долара.

Црвени „Страт“ из 1984. године који је важио за Гилморову главну гитару између 1988. и 2005. године, продат је за 615 хиљада долара, а дванаестожичани „Мартин Д-12 28“, коју је користио у песмама Wish You Were Here и Hey You, за 531 хиљаду.

На аукцији је такође, постављен нови рекорд цене „Гибсон Лес Пол“ модела из 1955. године на којем је Гилмоур свирао соло за Another Brick in the Wall, Part 2.

„Глобална климатска криза највећи је изазов с којим ће се човечанство икада суочити и за неколико година учинци глобалног загревања ће бити неповратни. Надам се да ће продаја ових гитара помоћи 'Клајент ерту' у њиховој намери да искористе закон и доведу до стварних промена. Потребан нам је цивилизован свет за све наше унуке у којем ће се на овим гитарама свирати и певати песме“, навео је Гилмор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара