Ван Зант: Ово су мрачна времена, а ми доносимо мало светлости

Никада у свету нисам видео више подела, изолације, национализама, фашизма. Као да више нико нема здравог разума. Уместо да се уједињујемо, враћамо се уназад, каже Стивен ван Зант, који ће на „Арсенал фест“ вечерас донети магију лета и добрих вибрација и изместити публику у неко друго време.

Нећете погрешити ако кажете да је Стивен ван Зант један од најутицајнијих уметника нашег доба. Без њега је немогуће замислити једну од најпрепознатљивијих пратећих група свих времена, чувени „И стрит бенд“. Пре тога, научио је Бруса Спрингстина како да свира гитару и води бенд.

У Сопраносима, Ван Зант изгледа као „Нетфликс“ верзија Марлона Бранда. Глумио је слично и у зачудном Лилехамеру. И даље наступа са Спрингстином, али ће овог викенда у Крагујевцу бити са својом групом.

Спингстин за Вас каже да сте најталентованији музичар свих времена. Да ли је то тачно?

– То је сјајно. Ја то могу да кажем и за њега. Мени то никад није рекао, али то је сјајно. Ми смо веома добра група, а у то ћете се уверити и данас у Крагујевцу. Петнаест нас је у бенду, заједно са мном и то су, могу с пуним правом рећи - најбољи музичари из Њујорка. Заједно смо три године, и то стварно помаже. Издали смо два албума. Пре две године „Соулфајер“ (Soulfire) и почетком маја „Лето враџбина“ (Summer of Sorcery)...

Назвали сте албум „Лето враџбина“, али као што видите, овај пљусак, провала облака док причамо - не личи на лето.

– Не брините због тога. Ми смо дошли и доносимо лето. Имамо неке магије, не брините. Ово је за мене велики уметнички продор. Све оно што сам до сада радио 80-их, било је аутобиграфско и политички. То нисам хтео да урадим овог пута. Осећамо да смо толико јаки да можемо да растерамо ово црнило савремене цивилизације.

Али овај Ваш албум је веома позитиван?

– Тачно... То сам хтео да урадим. Да направим нешто да нас узнесе, да нам пружи наду и оптимизам. Јер... када погледамо свет око себе - тешко је бити пун наде. Никада није било тако током целог мог живота. Вијетнам је био лош, и ви овде имате проблема, али никада у свету нисам видео више подела, изолације, национализама, фашизма...

Као да више нико нема здравог разума. Треба да га има када је реч о имигрантима. Нико не би требало да има нешто против имиграције ако их интегришете у своје друштво. Не можете једноставно затворити врата или изградити зид. Уместо да се уједињујемо, враћамо се уназад. Треба да радимо на хуманости, да се уједињујемо. Зашто да не ? Причају о надмоћи беле расе... разни екстремизми, попут религиозног је свуда.

Да ли мислите да музика може да промени сурови свет?

– Будимо искрени. Оно што смо могли 80-их не можемо сада. Сада имате рецесију на све стране. Ово је борба за голи живот. Сви се боре да плате рачуне. Било где да се осврнете, све неки проблеми. Свако има своје проблеме. Проблеми са мигрантима, проблеми са избеглицама. Људи немају времена да помажу једни другима. Све у свему, ово су мрачна времена, и треба нам светлости.

Музика је заједничко игралиште. Заборавите на речи. Слушајте само музику. Она окупља људе. То је међусобна размена емоција. За тих сат и по, или два нашег концерта, нас 15 ће вас изместити у неко друго време.

Ваша порука публици је да одложе камере и искључе телефоне и да заједно са вама уживају у хармонији и јединству.

– Да. Хајде да нађемо начин да разговарамо једни с другима. Шта је са онима који могу да приближе људе једне другима. Беже једни од других. Не разговарају. Ево, најбољи пример је Брегзит. Погледајте то...

И зато Ви доносите ту своју позитивну енергију први пут у овај део Европе, у Србију, у Београд, у Крагујевац?

– Морам да Вам кажем. Узбуђен сам што сам овде... Волим да посећујем разна места. Шта доносим? Доносим вам много година искуства у Београд и Србију.

И које је ваше предзнање музичко, политичко, историјско, културно, гастрономско за овај део света?

– Врло мало. Дошао сам да ми кажете шта се дешава.

Да ли је већи изазов бити музичар или глумац?

– И једно и друго волим. Глума је дар... Она вас води кроз живот. Када смо почели да снимамо Сопранове, Дејвид Чејс је рекао: „Појави се у мојој серији.“ Рекао сам, Дејвиде, знаш да нисам глумац. Да, јеси, али то још не знаш. И то сам урадио најбоље што сам умео. И то сам заволео. Волим изазове и много сам научио у „Сопрановима“ и „Лилихамеру“.

И шта припремате за Крагујевац и „Арсенал фест“? Шта да очекујемо?

– Искусићете магију лета, доносимо лето, упркос овој провали облака и киши која упорно пада. Надам се да неће бити урагана. Али ментално, доносимо лето и сунце ће сијати у вашим мислима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво