Преминуо славни италијански редитељ Франко Зефирели

Један од најплодоноснијих италијанских филмских, позоришних и оперских редитеља, Франко Зефирели, преминуо је у 97. години.

У каријери која је трајала више од 60 година, Зефирели је режирао култне представе, попут верзије Ромеа и Јулије, са младом Џуди Денч у лондонском позоришту "Old Vic", која је 60-их екранизована и постала Оскаром награђени блокбастер.

Зефирели је велику инспирацију црпео из Шекспира за своје филмове – The Taming of the Shrew са Елизабет Тејлор и Ричардом Бартоном, Хамлет са Мелом Гибсоном и Глен Клоуз и филм о Вердијевом Отелу са Пласидом Домингом.

Што се опера тиче, карактерисале су га грандиозне и раскошне продукције у којима су наступале Џоан Сатерленд и Марија Калас, о којој је 25 година након њене смрти Зефирели снимио филмску биографију – Калас заувек.

Био је и политички активан, а седам година је провео у парламенту као сенатор испред странке Форца Италија.

Његове опере биле су веома добро примљене и међу телевизијском публиком, па се Зефирели сматра и човеком који је поново популаризовао оперу.

Рођен је 12. фебруара 1923. године у Фиренци, где је и одрастао. Био је ванбрачно дете модне креаторке Алејде Гароси Ћипријани и трговца вуном Оторина Корсија, када су обоје били у одвојеним браковима.

Име је добио по стиху из Моцартове арије о повератрцима (zeffiretti). Шест година након рођења мајка му је преминула, па је његова ујна преузела старатељство.

Страст за позориштем су му пробудили трупе путујућих глумаца које је гледао током распуста у Тоскани. Похађао је католичку школу, у којој га је сексуално напаствовао свештеник.

Када је избио Други светски рат, дометнуо се у партизане, два пута избегао стрељање, а после постао и преводилац за савезничке војнике.

После рата намеравао је да постане архитекта, али се ипак отиснуо у глумачке, а потом и редитељске воде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво