Мадрид или Ваљево, свеједно ми је

Велики самостални концерт Нелета Карајлића на Ташмајдану у Београду заказан је за 25. мај. Концерт ће бити својеврстан пут кроз вишедеценијско стваралаштво Карајлића у различитим сферама уметности. Гостујући у емисији „Око“, Карајлић је открио у каквој су вези његове последње свирке с маршалом Титом, каква је сарадња са Емиром Кустурицом, признао је да увек има трему пред наступ и подсетио нас популарне серије „Сложна браћа“, коју, како каже, са сваком репризом, народ све боље разуме.

„Повратнички“ концерт Нелета Карајлића одржава се на некадашњи празник – Дан младости. 

„Последња три концерта имају везе са Маршалом, 29. новембра сам свирао у Скопљу, 1. маја сам свирао у Врњачкој Бањи и 25. маја сад, Ташмајдан у Београду, значи ја не могу да се отргнем од његове сјене“, рекао је Карајлић.

Са „Забрањеним пушењем“, са Емиром Кустурицом и "The No Smoking Orchestrа", Неле Карајлић наступао је широм света, од Токија, преко Мадрида, до Буенос Ајреса. Карајлић ипак каже да се нада да му врхунац каријере тек предстоји.

Додаје, ипак, да је за њега лично највиша уметничка тачка био албум издат 2000. године Unza Unza Time. Када је реч о наступајућем концерту, каже да је увек тремарош, и да ће тако бити и на наступу 25. маја.

„Мени је свеједно да ли свирам у Мадриду или у Ваљеву. Ја исто имам ту тензију која ме држи напетим све до момента док не почне концерт. Од те тензије сам се био и уморио. Схватио сам да морам да направим прекид за који сам мислио да ће бити вечан, али 'не да ми ђаво мира'“, објаснио је Неле.

Критична маса 

Када је завршио албум Ја нисам одавле, са тиме убрзо „поклопио“ Андерграунд Емира Кустурице, а потом и комедија Црна мачка, бели мачор, па се тако, како каже, створила „критична маса“ да се крене у авантуру са 'The No Smoking Orchestrа'.

Повратак на сцену га инспирише, зато што се враћа старим песмама.

„Сад имам један као 'The best of' наступ, 25. маја, у коме проживљавам иста она осећања која сам проживљавао када сам те песме први пут певао, осамдесет пете, четврте... Пишоња и Жуга, Зеница блуз, Гузоњин син... То је једно посебно осећање које ретко ко има привилегију да доживи, пошто нико од мојих колега није направио 20 година паузе“, рекао је Карајлић гостујући у емисији „Око“.

Неле је био ангажован и у популарној ТВ серији РТС-а „Сложна браћа“. Та серија је премијерно приказана 1996. године, тек после потписивања Дејтонског споразума. У том периоду је, како Карајлић каже, скоро нико није разумео.

„Тада је серија прихваћена као нешто што није баш имало укуса. Али, када год је пуштана реприза, људи су серију почели све више да разумеју и оно о чему смо ми хтели да говоримо, сад сви разумеју. Мислим да би сада било лакше направити и један наставак“, рекао је Неле.

Сваки град може постати центар света 

Осврнувши се на своје богато искуство које се односи на велики број путовања, Неле је рекао да сваки град може бити центар света, уз довољно енергије и надахнућа.

„У том може да успе и Београд. Ми по темпераменту личимо на Латинску Америку, с друге стране, имамо нераскидиву везу православну са Русима, иако се разликујемо у одређеним елементима менталитета, али смо Европљани“, оцењује Карајлић.

Ипак, како каже уметник, Срби имају фазе надахнућа и фазе апатије. Према њему, ова друга је тренутно у току.

„Нама фали елита, а нажалост, економска елита још увек нема интелектуални капацитет да би постала културна и интелектуална елита“, закључио је Карајлић додајући да је он, ипак, увек оптимиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво