Краљевска беба нема титулу принца, али и то се да решити

Урамљено обавештење о рођењу првог детета принца Харија и војвоткиње од Сасекса постављено је с унутрашње стране капија Бакингемске палате, чиме је и формално објављено рођење новог члана краљевске породице, који за сада нема титулу принца. Британци пуне кладионице, највише типују на имена Артур и Филип.

У обавештењу се наводи и да је краљица Елизабета Друга пожелела добродошлицу новорођеном детету принца Харија и војвоткиње од Сасекса Меган Маркл, које је њено осмо праунуче, пренео је АП. 

Принц Хари је раније саопштио да је Меган Маркл родила дечака и да су мајка и беба добро.

„Било је невероватно“, рекао је принц Хари уз задовољан осмех и додао да је веома поносан на своју супругу.

Обраћајући се медијима, Хари је рекао да он и његова супруга још нису одлучили које ће име дати сину и најавио да ће се све троје први пут у јавности појавити за неколико дана.

Беба принца Харија и војвоткиње од Сасекса седма је у реду за британски трон.

Ипак, за сада нема титулу принца.

Према правилу које је донео краљ Џорџ Пети још 1917. године, унуци суверена, по директној мушкој линији, у свим приликама ће уживати све титуле и права која им припадају.

Син Харија и Меган је, међутим, праунук тренутног суверена, краљице Елизабете, тако да му титула принца аутоматски не припада, односно добиће је када на трон ступи принц Чарлс.

Изузетак је могућ ако то посебном одлуком реши сама краљица, што се и десило у случају деце принца Вилијама и Кејт Мидлтон. До тада, беби Харија и Меган сигурно следи титула лорда.

Масовно клађење

После ширења вести да су Хари и Меган добили сина, грађани Велике Британије почели су масовно да се кладе погађајући које име ће доделити новорођенчету.

Најпопуларнији избор је Артур са квотом 5:1, али и Филип са квотом 6:1, преноси Индипендент.

У краљевској лози име Артур се појављивало неколико пута, а у свом имену има га и најмлађе дете принца Вилијама, принц Луис.

Алберт је најпопуларније име краљевске фамилије, а у игри се појављује и име Џејмс, које за сада има квоту 8:1. Имена Александар и Алфред имају квоту 10:1.

Нека од имена која највероватније неће бити изабрана, а на које се грађани кладе, јесу имена Доналд, са квотом 1000:1 и Епл (200:1).

Принчевски пар саопштио је да још нису одлучили које ће име дати првом сину, али да имају у виду неколико имена.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво