Краљици соула, Арети Френклин, постхумно додељена Пулицерова награда

Арета Френклин, која је преминула у августу 2018. годнине, проглашена је добитницом Пулицерове награде за свој пет деценија дуг доприност америчкој музици и култури.

Освајање Пулицерове награде једно је од највећих признања у Сједињеним Државама, но овај омаж Арети Френклин има посебан значај јер је овим она постала прва жена која је у појединачним категоријама награђена за допринос музици и култури још од 1930. године.

Претходни добитници Пулицераове награде из области музике и културе били су и џез легенда Џон Колтрејн, Скот Џоплин и нобеловац, Боб Дилан.

Током каријере, Арета Френклин је освојила 18 Греми награда и прва је жена која је примљена у рокенрол „Кућу славних“. Продала је више од 75 милиона албума. Имала је 77 песама које су доспеле на „Билбордову“ листу „Хот 100“ и 20 синглова који су освојили прво место на ритам и блуз листама.

Часопис Ролингстон прогласио ју је за најбољег певача свих времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи