Преминула шведска глумица Биби Андерсон

Шведска глумица Биби Андерсон, једна од муза чувеног редитеља Ингмара Бергмана, преминула је 14. априла у Стокхолму у 84. години, саопштио је шведски Филмски институт.

Биби Андерсон је рођена као Берит Елизабет Андерсон у Стокхолму 1935. године. Студирала је глуму у Терсерус драмској школи и у Краљевском драмском позоришту у Стокхолму.

После завршене школе, пристала је да се придружи Краљевском драмском позоришту, у којем је глумила 30 година. Прва сарадња Биби Андерсон и Ингмара Бергмана започела је када је као 15-годишњакиња играла у његовим рекламним спотовима за сапуне.

У каријери дужој од пола века остварила је око стотину улога на филму и телевизији, у шведским и иностраним продукцијама. Током педесетих, шездесетих и седамдесетих година глумила је у више од десет Бергманових филмова, укључујући Седми печат, Дивље јагоде, Ивица живота, Мађионичар, Страст, Додир и Персона.

Памтиће се и њене роле у филму Никада ти нисам обећао врт пун ружа, Ентонија Пејџа, Квинтет, Роберта Алтмана, као и у филмовима новије продукције Арн: Витез темплар и Арн: Краљевство на крају пута, Петера Флинта.

За улогу у филму Љубавница Вилгота Сјемана 1963. године освојила је Сребрног медведа за најбољу глумицу на фестивалу у Берлину. Вишеструка је добитница шведске националне филмске награде и других признања.

Председник Фондације „Ингмар Бергман“, Јан Холмберг, рекао је да Биби Андерсон није увек добијала улоге достојне њене глумачке вештине али их је „прихватала и од њих правила нешто много веће“.

Медији и сам Бергман често су говорили о глумцима из његових филмова као о „његовим глумцима“, док му Биби Андесрон није одговорила да „она припада једино самој себи“.

Биби Андерсон се пре девет година повукла са јавне сцене након преживљеног можданог удара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво