Петар Божовић: Са Његошем разговарати – јако је занимљиво

Глумац Петар Божовић у песницима, како каже, као и сви глумци, види старије сестре и браћу и тврди да је поезија нешто на шта се човек увек може ослонити. Божовићев поетски концерт „Луча микрокозма“ на програму је у четвртак, 18. априла у Великој сали Дома омладине.

Његошева „Луча микрокозма“ је највеће поетско-религиозно дело у српској литератури филозофске мисли. Драматизовао ју је и режирао Петар Божовић, који уједно тумачи мисли великог песника.

„За мене је поезија нешто као место, где можете увек да се наслоните када сте сами, несрећни, када вам је лепо, бескрајно“, рекао је Петар Божовић, гостујући у Београдској Хроници.

„У свим ситуацијама, које су нерешиве у вашој души и мозгу, решиве су у поетама, јер они су најближи богу, а ми глумци сматрамо све песнике као неком врстом старије сестре или брата, тако да, са Његошем разговарати, је јако занимљиво“, рекао је глумац.

Додао је да, ако гледамо проток времена, Његош постаје све више „непријатељ стварности“.

„Нико не воли да упоређује ова стања са оценом великог песника, и то краси наше доба, што би се рекло, да постоји култура, можда би се човек и присетио нечега, али да некултура влада, ту смо се сви сложили“, закључио је Божовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво