Звезда серије „Игра престола“ умало преминула од анеуризми

Звезда серије „Игра престола“ Емилија Кларк претрпела је две умало фаталне анеуризме током снимања првих сезона хит серије.

Британска глумица, која игра Денерис Таргарјен у Игри престола, навела је у ауторском тексту у Њујоркеру да јој је прва анеуризма пукла док је била у теретани у фебруару 2011. године, одмах након завршетка снимања прве сезоне.

„У једном тренутку, знала сам да ми је мозак оштећен. Покушала сам да се изборим са болом, да се присећам ствари како би одржала своје сећање. Чак сам рецитовала стихове из серије“, написала је 32-годишња глумица у тексту Борба за мој живот.

У том тренутку имала је 24 године и хитно је пребачена у болницу где јој је дијагностиковано крварење у можданим опнама.

Операција је срећом била успешна, али током опоравка патила од афазије - поремећаја већ стечених језичких способности услед оштећења мозга – због које није могла да се сети свог имена.

„У најгорим тренуцима, желела сам да ме угасе. Тражила сам од особља да ме оставе да умрем. Све у мом послу је везано за комуникацију и језик. Без тога сам била изгубљена“, присетила се Емилија.

Срећом, опоравила се и изашла из болнице месец дана касније, али су јој доктори 2013. године открили још једну анеуризму која је била спремна да пукне.

Током снимања треће сезоне Игре престола и играња у представи Доручак код Тифани на Бродвеју, глумица је отишла на контролно снимање мозга, када јој је откривена друга анеуризма. Одмах је оперисана, али захват није био успешан.

„Када су ме пробудили, врштала сам од бола. Захват није успео. Имала сам обилно крварење, а доктори су ми рекли да су ми шансе да преживим мале ако не буду поново оперисали. Само овај пут су морали да ми приступе мозгу на старомодан начин – кроз лобању“, навела је Британка.

Опоравак је био много тежи од оног после прве анеуризме.

„Изашла сам из операционе сале са цевчицом која ми је вирила из главе. Делове лобање су ми заменили са титанијумом. Данас се ожиљак не види, али тада је све изгледало ужасно“, присетила се Емилија.

Глумица каже да се временом залечила више него што је у својим најлуђим сновима мислила да је могуће. Због тога је помогла у оснивању организације која помаже пацијентима који се опорављају од можданог удара и других сличних оштећења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи