Дарко Бајић: Трема је као пихтија

Гостујући у Београдској хроници, редитељ Дарко Бајић рекао је се борба против треме учи, да ту вештину преноси и својим студентима као и то, да глумце са којима сарађује пажљиво бира, што је важило и за поставу његове нове представе „Феликс“.

Редитељ Бајић каже да је на премијерама својих представа и филмова обавезно присутан и да се борба против треме заправо – учи. Томе подучава и своје студенте говорећи им да сваки редитељ осећа трему када почне да ради на филму али да после тај страх лагано нестаје.

„Тај страх је логичан зато што ви стварате неки нови свет. Док га не видите, не опипате, не осетите глумце, док не осетите целу ту атмосферу, ви имате страх“, рекао је Бајић и присетио се да је страх пред премијеру доживео први пут када је радио представу Мала, деведесетих година.

„Онда сам у ствари схватио шта је трема. То је пихтија. Када сам ушао у гардеробу ја сам осетио да не могу да прођем кроз ваздух уопште од треме коју они имају – искусни глумци“, додао је Бајић и нагласио да се тај посао после уходавања ради рутински.

Његова нова представа из пера Владимира Кецмановића – Феликс, заснована на истинитом догађају и премијерно се приказује 22. марта у Звездара театру. Посебно су занимљиве улоге оца и сина који су преваранти и који покушавају да дођу до свог циља варајући једни друге. 

„Ова представа је негде између комедије, трилера и опере“, дефинисао је Бајић своје ново остварење.

У представи улоге тумаче Милутин Караџић, Марко Гверо, Адриана Оливерић, Филип Хајдуковић, Никола Цветковић и млада оперска певачица Милена Дамјановић.

Када је реч о сарадњи са глумцима, Бајић говори да доста тога зависи од избора глумца.

„Водим рачуна и увек прецизно и тачно бирам глумце, пре свега да би представа била боља али и да их на неки начин провоцирам, да ураде улогу коју до сада нису радили и се позабаве ликом и специфичношћу тог лика“, објаснио је редитељ. 

Бајић је поручио да је Феликс комад после кога ће публика отићи задовољна и са осмехом, али и да ће сигурно размишљати о томе како цео свет вара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво