Kолекција Џорџа Мајкла продата за 11 милиона евра

Дуго очекивана аукција уметничке колекције британског певача и текстописца, Џорџа Мајкла, којом доминирају уметнички правци осамдесетих и деведесетих година остварила је приход од 11 милиона евра. Прикупљени новац од продаје дела биће преусмерен за финансирање добротворних организација које је ова поп звезда подржавала.

Уметнички експонати савремених аутора које је поседова Џорџ Мајкл продати су у аукцијској кући „Кристи“ за 10.848.145 евра.

У колекцији коју је поседова познати музичар било је, између осталог, и радова веома утицајних уметника као што су Трејси Емин и Демијен Херст, како преноси Би-Би-Си.

Највишу цену на аукцији у „Кристију“ достигло је дело The Incomplete Thruth, урамљена бела голубица сачувана у формалдехиду, рад Демијена Херста из 2006. године. Овај експонат је достигао цену од вртоглавих милион евра.

Слика Бриџет Рајли из 1982. године Songbird, прво важније дело које је Мајкл купио, достигло је, такође, врло високу цену од 925.000 евра, док је рад Трејси Емин Hurricane продат за пола милиона.

Три рада Мајкла Крејг-Мартина која су се односила на хапшење Џорџа Мајкла из 1998. године достигла су, такође, необично високу цену.

Џорџ Мајкл који је преминуо у децембру 2016. године био је страствени колекционар радова Покрета младих британских уметника (Young British Art movement), а са многима од њих је био и лични пријатељ.

Према речима Кристијане Албе из аукцијске куће „Кристи“, Мајкл је највише куповао у периоду између 2004. и 2009. године.

„Сигурна сам да је имао стручне саветнике при куповини, али мислим да је бирао и по свом нахођењу“, додала је Алба.

Прикупљени новац од продаје ових дела биће преусмерен за финансирање добротворних организација које је Џорџ Мајкл још за живота покренуо и подржавао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво