Преминуо Карл Лагерфелд

Чувени немачки модни креатор Карл Лагерфелд преминуо је у Паризу у 86. години, потврдио је Ројтерсу извор близак модној кући „Шанел“, чији је Лагерфелд био креативни директор.

Важио је за бога међу смртницима у свету моде, у којем је више од пола века стварао, до саме смрти у годинама када су сви већ одавно у пензији. Био је креативни директор, фотограф, карикатуриста.

Карл Ото Лагерфелд рођен је 10. септембра 1933. године у Хамбургу у богатој немачкој породици, иако је тврдио да је рођен 1938. године, јављају светски медији.

У Париз се преселио већ 1953. године. Са великом страшћу за цртањем, решио је да студира историју костима, а волео је да црта скице које су илустровале стилове различитих периода, са посебним освртом на 18. век. 

Са 22 године осваја престижну награду Међународног секретаријата за обраду вуне за капут који је креирао. На истом такмичењу, Ив Сен Лоран је победио у категорији за најбоље хаљине.
Карла је приметио тада познати модни дизајнер Пјер Балман и млади дизајнер убрзо почиње да ради као његов асистент.

Након три године почиње да ради као креативни директор познате модне куће „Жан Пату“. Након разлаза са том кућом, наредне две деценије ради као слободњак у Италији, Француској, Немачкој и Енглеској.

Током 1962. године, Карл среће сестре Фенди, пет жена које ће му променити живот, постати друга породица, због чега је долазио у Италију неколико пута годишње да би са њима радио.

Током независне фазе започео је сарадњу и са кућом „Клое“, где 1975. године лансира свој први парфем. Пуних 14 година креирао је за њих, а затим га је наследила Стела Макартни.

У тренутку када је „Шанел“ лагано кренуо да бледи и пада у заборав осамдесетих година, Лагерфилд 1983. године постаје креативни директор и враћа тој модној кући стари сјај.

Карл је дао нови идентитет бренду и потпуно реновирао све, од идеје до изгледа продавница. Задржао је класичне линије „Шанел“ стила, али их је на чудесан начин модернизовао. 

Током израде прве колекције за модну кућу чувене Коко, медији су извештавали да је радио по 16 сати дневно и да је у томе уживао. Провео је незамисливих 36 година на челу те француске модне куће. 

Био је креативни директор и италијанске модне куће „Фенди“, а имао је и свој модни бренд.

Вешто је жонглирао на сва три фронта захваљујући неописивој енергији, радном елану и бескрајним таленту и знању. 

Један од стубова ауторитета модне индустрије последњих деценија 20. века и почетка 21. века био је познат по томе што је носио црну одећу, кожне рукавице, седу косу педантно везану у реп, као и тамне наочаре.

„То је као маска, за мене карневал у Венецији траје целе године“, рекао је, наводно, Лагерфелд коментаришући свој карактеристични стил.

Често је знао да мења свој изглед, па је тако за 13 месеци успео да смрша 47 килограма.

Огромна промена његовог физичког изгледа водила је и писању књиге о његовом невероватном искуству Карл Лагерфелд дијета која је продата у неколико стотина хиљада примерака широм света.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара