Би-Би-Си о Ђоковићевим ратним сећањима и хуманитарном раду

Новак Ђоковић се ове недеље бори на Аустралиан Опену, почиње Би-Би-Си причу о првом тенисеру светa. Међутим, поред постављених спортских циљева, Новак има и друге велике циљеве који су повезани са његовим детињством.

Фондација „Новак Ђоковић“ финансира четири истраживача на Харварду, која се баве темом раног образовања, пише Би-Би-Си.

Њихова истраживања у Центру за развој детета на Харварду усмерена су на побољшање живота мале деце, поготово оне која се суочавају са сиромаштвом и насиљем.

Би-Би-Си пише да је ова тема за српског тенисера веома лична због његовог одрастања током рата у Србији деведесетих година, а после распада бивше Југославије.

„Одрастање у ратом разореној земљи није лако никоме, пре свега деци“, рекао је Ђоковић и додао да је утицај токсичне средине на њихов живот огроман.

Новак је подсетио и да је живот са таквим страхом штетан за развој сваког детета.

Полазећи од свог искуства и како се он осећао као дете, пре много година Новак је обећао себи да ће, ако икада буде могао, учинити све да помогне деци која пролазе кроз сличне ситуације.

„Надам се да ће истраживања у овој области помоћи да се смањи траума коју ова деца осећају, тако да и она могу одрастати у ментално јаке и здраве особе“, истакао је први тенисер света.

Би-Би-Си пише и да је првобитан циљ Фондације „Новак Ђоковић“ био изградња предшколских установа и подршка за обуку наставника у Србији.

Међутим, партнерство са Харвардом почело је после Новаковог састанка крајем 2015. година са садашњим глобалним директором Фондације „Новак Ђоковић“ Албертом Лиђијем и директором истраживачког центра Џеком Шонкофом.

Шонкоф је 2006. године основао Центар за развој детета са циљем да истражи како може да се утиче на развој деце у најранијем узрасту како би се побољшали њихови животни исходи.

Била је то област која није довољно озбиљно схваћена и за коју је недостајало инвенстиција, наводи Би-Би-Си.

„Људи су мислили да зато што нико од нас не може да се сети наших искустава као беба, ране године нису битне“, рекао је Шонкоф.

Међутим, сада знамо да оно што се дешава веома рано у животу може имати трајни ефекат на животне исходе, физичко и ментално здравље, истиче Шонкоф.

Новак Ђоковић се нада да ће истраживачки рад, који је финансиран његовим спортским тријумфима, наставити да побољшава животе мале деце и после завршетка његове тениске каријере.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи