Проналазачу ДНК одузете почасне титуле због расизма

Америчком нобеловцу Џејмсу Вотсону, који је открио структуру ДНК, одузете су почасне титуле пошто је у новом документарном филму поновио расистичке коментаре, пренео је Си-Ен-Ен.

Вотсон, који је заједно с Франсисом Криком открио структуру ДНК 1953. године, рекао је у документарцу да су гени одговорни за разлику у интелигенцији између белаца и црнаца.

Колд Спринг Харбур Лабораторија (ЦСХЛ) осудила је коментаре Вотсона који је био директор те лабораторије од 1968. до 1993. године.

Лабораторија је саопштила да „недвосмислено одбацује неутемељена и безобзирна лична становишта“ које је др Џејмс Вотсон изнео и додала да су његове изјаве „за сваку осуду и да немају везе са науком".

Како се наводи, лабораторија осуђује злоупотребу науке да би се оправдале предрасуде.

Низ Вотсонових расистичких изјава

Вотсон је претходно британском листу Сандеј тајмс 2007. године рекао да је „био дубоко забринут за будућност Африке јер се све наше социјалне политике темеље на чињеници да је њихова интелигенција као и наша, док истраживања показују супротно“.

Научник је додао да, иако се надао да су сви људи једнаки, „људи који запошљавају црнце установили су да то није истина“.

ЦСХЛ га је због тих изјава лишио свих административних дужности, али му је задржао почасне титуле све досад.

Док се Вотсон извинио за изјаве из 2007. године, у документарцу Амерички великани: декодирање Вотсона приказаном 2. јануара рекао је да није променио своје мишљење.

Била је то последња у низу расистичких и ксенoфобних изјава које су обележиле Вотсонову каријеру.

Британски Сандеј телеграф пренео је 1997. године његову изјаву да би женама требало допустити да абортирају без обзира на разлог, „и у случају да фетус носи ген за хомосексуалност“.

На предавању 2000. године, Вотсон је говорио о томе да постоји веза између телесне тежине и амбициозности људи, као и између боје коже и сексуалне вештине.

„Зато су латиноамериканци добри љубавници“, рекао је Вотсон, према Асошијeтед пресу, који је цитирао људе који су били на предавању.

„Никад нисте чули за енглеског љубавника. Само за 'енглеског пацијента“, додао је тада Вотсон.

У британском документарцу из 2003. године, Вотсон је сугерисао да је глупост генетска болест коју треба лечити.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи