„Мајка Хабла“ Ненси Роман преминула у 94. години

Прва жена која је држала једну од челних позиција у Наси и која је умногоме помогла у развоју телескопа „Хабл“, Ненси Грејс Роман, преминула је у 94. години.

Наса је саопштила да је Ненси Роман задужила читав свет, као и да је учинила много за пробој жена у науци. Преминула је у Мериленду.

У време када су мушкарци доминирали пољем астрономије, Ненси Роман се изборила за једну од челних позиција у Наси, а због својих напора названа је „мајком Хабла“.

Романова је била прва шефица Одељења астрономије и соларне физике у Наси, а у тој улози успешно је управљала и привела крају неколико пројеката, укључујући и онај из којег ће се „изродити“ телескоп „Хабл“.

„Идеја за Хабл је нешто о чему се причало у астрономској заједници генерацијама. Није то било нешто ново. Астрономи су жарко желели велики телескоп изнад атмосфере“, рекла је Романова у фебруару.

Као мала у школи је стално била фасцинирана небом, гледајући у звезде. У школи се са 11 година учланила у астрономски клуб, а током читавог живота борила се са предрасудама, јер се одлучила да студира математику и астрономију.

„Још се сећам када сам питала професорку да слушам други ниво алгебре уместо пети ниво латинског. Погледала ме је попреко и подсмехљиво рекла: 'Која дама би узела математику пре латинског?'“, навела је једном приликом за Глас Америке.

Упркос свим потешкоћама, 1949. године докторирала је астрономију на Универзитету у Чикагу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара