Кад музику воли толико да сакупи 12.000 плоча!

Он је легенда домаћег рокенрола и 55 година је на сцени. Kада се помене његово име, старијим заљубљеницима у рокенрол прва асоцијација је група „Црни бисери“ - Влада Јанковић Џет. Oн има и један необични хоби, а своју колекцију је показао екипи РТС-а.

Елвис Присли је први пристигао у његову колекцију давне 1956. године. Више од 60 година музичар и радио-водитељ Влада Јанковић Џет пасионирано сакупља плоче.

„И питам ја једног другара Нешу Милићевића – Шта је ово? Oн каже да је то Елвис Присли. Па је л' то рокенрол? То је, каже, рокенрол.  И ја сам одмах отишао кући и рекао ћалету, пошто ми је рођендан био за месец дана, да ми купи грамофон. И он каже важи. И купи ми. И ја позајмим једну Елвисову плочу, која је била мало оштећена и ту сам плочу слушао 24 сата дневно. Ћале каже – Ево ти паре иди купи нешто друго, немој да вртиш те две исте песме!“, сећа се рокер и колекционар Влада Јанковић Џет.

Убрзо су се у његовом дому завртеле плоче „Битлса“, „Стоунса“, Џимија Хендрикса... Данас само претпоставља да има око 12.000 плоча. Али када га питате колико тачно броји његова колекција, има спреман одговор:

„Недовољно, јер у томе и јесте лепота колекционарства ове врсте, када говоримо о носачима звука, па и видео-колекцијама, што никада немаш све и нешто што би волео да имаш. Е, а кад нађеш то, онда памтиш тај дан. Велики део ових плоча су везане за неку причу, како сам дошао до те плоче, ко ми је донео и памтим емоције“, прича Џет.

Ова легенда Ју рока каже да би могао књигу да напише о својим плочама, али и о томе како су оне стизале у Југославију.

„Исто као и за дрогу данас што органзују, ми смо организовали за плоче. Јер битно је било не само добити плочу, него добити је што пре. Рецимо ти видиш да излази 25. децембра, битно је било да је ти имаш већ 26. у рукама. Е, кад је имаш онда си ти главни“, каже овај рокер.

Плоче његове групе заузимају посебно место у колекцији која садржи и ретке пиратске примерке и оне намењене искључиво азијском тржишту. И даље постоје примерци које прижељкује.

„Има увек неких специјалних издања, ретких едиција, неких плоча које су изашле само у Норвешкој или Kанади, па јапанска издања, ових 'Стоунса', 'Битлса', Хендрикса, 'Цепелина' и то кад нађеш то су ови такозвани драгуљи у колекцији“, објашњава Влада Јанковић.

Kаже да је и он свестан да нису ни плоче што су некад биле, али упркос томе од њих не одустаје. Влада Џет пасионирано сакупља и це-деове, старо озвучење, а у његову колекцију сместило се и чак 28 гитара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара