Преминуо легендарни редитељ Бернардо Бертолучи

Италијански редитељ и сценариста Бернардо Бертолучи преминуо је у Риму у 78. години живота после дуге борбе са раком. Са култним остварењем „Последњи кинески цар“ помео је конкуренцију на додели Оскара 1987. године, освојивши девет статуета, а филмовима „Конформиста“ и „Последњи танго у Паризу“ заувек се уписао као један од најбољих редитеља у историји седме уметности.

Миљеник филмофила широм света рођен је у Парми у имућној породици. Отац му је био познати песник и писац, а такође је радио као филмски критичар.

Иновативним и храбрим начином снимања утицао је на генерације филмаџија. Био је поносни марксиста и атеиста. У својим филмовима често се бавио политичким, филозофским, социјалним питањима кроз сексуалност и изузетно личне приче протагониста.

Последњи кинески цар једно је од ремек-дела филмске уметности. Бертолучи је потпуно заслужено тим филмом освојио девет Оскара (филм је победио у свим категоријама у којима је номинован). Био је први, а за сада је и једини Италијан са статуетом за најбољег режисера.

Конформиста, Последњи танго у Паризу, Сањари, Двадесети век, Мали буда, Украдена лепота су остварења којима је Италијан заувек променио седму уметност.

По многима највећи италијански редитељ, Бертолучи је један од ретких који су успели да премости јаз између европске и холивудске филмске сцене.

Од бројних међународних признања, Бертолучију је 2011. године уручена и Златна палма током отварања Канског фестивала.

Скоро пола века био је у браку са Кларе Пепло, британском сценаристкињом, продуценткињом и редитељком.

Кустурица: Бертолучи је карактеристика биоскопа с великим платном

Прослављени редитељ Емир Кустурица рекао је да је оно што је Бернардо Бертолучи урадио било дотицање неба једне врсте уметности.

„И утолико је он управо карактеристика биоскопа са великим платном, а то није мало“, рекао је Кустурица за агенцију Срна поводом смрти италијанског режисера.

Кустурица је истакао да је његов развој указивао да је реч о једном од највећих уметника у послератној Европи.

„Његов развој, који је, што се мене тиче, кулминирао у 20. веку, био је врхунац и спој литературе, сликарства и филма који је постајао аутентичан израз. Мислим да је то био врхунац европске кинематографије уз Федерика Фелинија и све друге добре ауторе“, рекао је Кустурица.

Сматра да је у случају Бертолучија то било најизраженије, јер је он био изузетно политички активан и једна врста оне стварне левице која је, како каже, све донедавно постојала као политички правац.

„Оно што је он постигао у тој истинитој причи где су се сударили италијански сељаци, италијански комунисти са оним што је представљао одлазећи фашизам, и виле којима су изнабадали ове који су представљали тај поражени систем, била је једна, рекао бих, андрићевска слика света. Један свет се сломио, други успоставио, а да није нашао свој прави пут“, истакао је Кустурица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво