Преминуо Вилијам Голдман, сценариста филма „Буч Касиди и Санденс Кид“

Познати амерички сценариста, добитник два Оскара, Вилијам Голдман умро је у Њујорку у 89. години од рака дебелог црева и упале плућа, навела је његова породица у саопштењу.

Голдман је добио Оскара за оригинални сценарио за филм Буч Касиди и Санденс Кид, а исто признање добио је и за адаптирани сценарио за Све председникове људе.

У сценарије за филм преточио је и своје романе Marathon Man (Маратонац), Magic и The Princess Bride, а познат је и по томе што су реплике из филмова које је он смислио ушле у свакодневни говор.

Можда најпознатија од њих је „следи новац“ из његовог сценарија за Све председникове људе, који је настао на основу књиге новинара Вашингтон поста Боба Вудворда и Карла Бернтсина о афери Вотергејт.

Њујорчанин, који није желео да ради у Холивуду и тамо је одлазио само на кратке разговоре с редитељима и продуцентима, Голдман је критиковао лош статус сценариста у Холивуду.

„Што се тиче ауторитета, сценаристи су негде између човека који чува врата студија и човека који управља студиом (ове недеље)“, писао је Голдман.

Међу његовим познатијим филмовима су и Харпер, Велики Валдо Пепер, Жене из Степфорда, Мизери, Далеки мост и Непристојна понуда.

Упркос успеху као сценаристе, Голдман је себе увек сматрао романописцем. Своја сценарија није сматрао великим уметничким достигнућима.

„Сценарио је комад дрвенарије. Осим у случају Ингмара Бергмана, то није уметност, то је занат“, рекао је једном.

Његов брат Џејмс, с којим је неуспешно наступао у мјузиклу, такође је добио Оскара за адаптирани сценарио, за Зиму једног лава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво