Брет: Морате бити тврдоглави да бисте постали писац

Амерички писац епске фантастике Питер В. Брет, аутор популарног „Демонског циклуса“, који је у Србији објавила „Лагуна“, данас је гост Међународног београдског сајма, на коме је одговарао на питања обожавалаца, а касније ће потписивати своје књиге.

Програм „Пишем, дакле постојим – портрет писца“ у сали „Иво Андрић“ почео је групним селфијем.

„Моја мајка ми не верује да ја заиста имам посао па морам да јој докажем“, рекао је Брет одушевљен што види велики број људи који су се на Београдском сајму окупили због књиге.

„Више нисам усамљен. Осећам се као код куће“, додао је, дирнувши присутне у сали.

Није му било лако да одговори на питање шта га је надахнуло да почне да пише и где проналази инспирацију.

Прва књига коју је прочитао и која га је у „увукла“ у свет књижевности и епске фантастике била је Толкинов „Хобит“, али је, како је рекао, прочитао на хиљаде стрипова, био велики обожвалац суперхероја, има велику колекцију књига фантастике.

„Ко зна како би изгледао мој живот да сам прво читао Шерлока Холмса, али најбоља ствар која ми се десила била је књига Терија Брукса и пре неколико месеци сам као највећи фан извео Брукса на вечеру“, открио је Брет.

Наглашава да нема једне чаробне пилуле из које долази инспирација, да су његове књиге микс различитих ствари, између осталог и инспирације која долази из стварног живота, од људи које познаје, па се тако у првој књизи „Демонског циклуса“ бави страхом, подстакнут терористичким нападом у Њујорку.

Каже и да је поборник нацрта пре почетка писања који код њега може имати и стотинак страна али тако унапред зна ток приче и може се током писања посветити емоцијама јунака.

Ни смрт у његовим романима није случајна па је, онима који нису стигли да прочитају последњу књигу из серијала, коју је „Лагуна“ објавила у августу, открио да у њој умиру сви ликови, а разлози за то се налазе у првој књизи.

На коментар модератора Драгане Ковачевић, да су његове књиге мрачне и питање да ли заправо говоре о нашем свету, Брет ипак није хтео да се изјасни.

„Има оних који мисле да се радња дешава у овом нашем свету у некој будућности, и оних који сматрају да реч о неком другом свету. Знам истину, али не желим да уништим доживљај половини читалаца. Рећи ћу само да, ако и није у питању наш свет, врло је сличан њему и то ми омогућава да говорим и реалним проблемима са којима се човечанство суочава, без директног упирања прста у било кога. Замислио сам причу о великој претњи по опстанак човечанства која би могла да се отклони ако бисмо сви сарађивали, али две стране не могу никад да прекину свој сукоб и супроставе се демонима, због својих међусобних разлика“, објаснио је Брет.

У његовим романима има доста јаких женских ликова што није обично случај са романима епске фантастике.

„Није то проблем само са епском фантастиком, него са већином жанрова. Имамо толико мушких ликова, а мало женских па и они се без разлога мењају у серијалима као, на пример, у филмовима о Индијани Џоунсу. То је глупо. Ако је пола човечанства женског рода, онда треба и половина ликова да буду исто жене. То неће угрозити мушке ликове“, сматра Брет.

Треба наћи неког ко жели да уложи 100 милиона

Најавио је нову књигу у којој, каже, ће се ослободити „емоционалног пртљага досадашњих ликова“, увести нове ликове, али задржати делове света који је изградио.

Постоји интересовање за екранизацију „Демонског циклуса“, али још увек нема конкретног договора, јер, наглашава, „велика је разлика између постојања интересовања и налажења неког ко ће уложити 100 милиона долара“.

Младим писцима је дао савет да ако желе да постану професионалци, морају да буду тврдоглави, упорни и спремни да неће свака њихова књига бити објављена.

„Моја прва објављена књига била је четврта коју сам написао. Претходне никада неће бити објављене и не треба да буду, јер су грозне. Али да нисам прво написао те лоше књиге, не бих никада написао добре. То се дешава сваком аутору и на то морате да будете спремни“, поручио је Брет.

А како изгледа један дан Питера Брета: Устаје у 5.30 сати када га пробуди беба, затим води старију ћеркицу (10) у школу, онда се враћа кући, седа за рачунар, одговара на мејлове својих преводилаца широм света, проведе неко време на друштвеним мрежама како би остао у контакту са својим читаоцима и поподне почиње да пише.

„Обично налазим сваки могући изговор да не пишем. Чистим кућу, перем веш, избацујем ђубре, а онда када се дан примакне крају, ухвати ме паника и седам да пишем. Некада сам најбоље писао ноћу. Узео бих кафу, ушао око 23 часова у своју радну собу и писао до два-три ујутру. Сада је моја радна соба претворена у дечју, а моје навике писања прилагођене беби“, истакао је популарни писац.

Брет ће поподне бити у жирију косплеј такмичења које се организује на Сајму књига, а сутра ће се од 15 до 18 сати дружити са читаоцима у књижари „Делфи СКЦ“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво