Преминуо човек који је спречио нацисте да направе атомску бомбу

Јоаким Ронеберг био је последњи преживели члан норвешког Покрета отпора из времена Другог светског рата чија је одважна саботажа у Телемарку спречила нацистичку Немачку да развије атомску бомбу.

„Ронеберг је био један од великих хероја у норвешкој ратној историји“, рекла је за норвешку државну телевизију премијерка Ерна Солберг говорећи о хероју који је преминуо током викенда у 100. години, пише норвешки портал Њуз ин инглиш.

Ронеберг је водио нападе саботаже у фабрици „Норск хидро“ у Телемарку коју су током рата преузели немачки окупатори.

Након што су британци послали помоћ у опреми и људству спустивши се падобранима у фебруару 1943. године на планинску висораван Хардангер, Ронеберг их је повео преко стрме планине и преко смрзнуте реке до долине Телемарк. Наоружани експлозивима, нанели су велику штету у постројењу и успели да побегну.

Њихова херојска акција је слављена и препричавана годинама после рата, а била је тема неколико књига и филмова укључујући и класик у којем је главну улогу играо Кирк Даглас.

Упркос томе, Јоаким Ронеберг је избегавао јавност и није волео да га зову херојем: „Само смо радили свој посао“.

Ронеберг, који је у време рата већ био успешан скијаш и планинар из приобалног града Алесунда, био је члан легендарног покрета отпора познатог под називом „Компани Линге“ од 1941. до 1945. године.

Саботажа коју је његова група извела сматра се једном од најважнијих током ратних година али Ронеберг није о томе желео да говори готово 30 година. После рата се вратио у свој родни град где је до 1987. године радио као новинар и уредник регионалне канцеларије норвешке државне телевизије.

Тек средином седамдесетих година прошлог века схватио је да би требало да говори о ономе што је доживео током рата.

„Схватио сам да људи имају право да нешто науче и да добију неке одговоре“, рекао је у то доба за НРК.

„Важно је да сви разумемо шта се догодило, тако ћемо лакше донети праву одлуку у будућности. Они који данас одрастају морају да схвате да морамо увек бити спремни да се боримо за слободу и мир", рекао је Роненберг тада.

Одликован је највишим страним војним одликовањима као и одликовањима норвешке војске. 

Почаст му је на вест о смрти одао норвешки министар одбране Франк Баке-Јенсен речима: „Јоаким је био на челу борбе за оно у шта верујемо“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи