Идентитет чувеног Бенксија и даље мистерија

Упркос томе што је улични уметник и ди-џеј Голди из Бристола „случајно“ открио Бенксијево име у једном интервјуу, идентитет планетарно популарног уметника и даље остаје мистерија.

Током интервјуа за подкаст Дела која одвлаче пажњу (Distraction Pieces), Голди је говорио да, упркос огромним зарадама које данас остварују уметници који сликају графите, у свету уметности и даље постоји негативан однос према тој врсти уметничког изражаја.

Како је пренео британски лист Индипендент, Голди је тада грешком открио Бенксијев идентитет.

„Дајте ми слова фонта 'bubble' и њима испишимо Бенкси на мајици и можемо да је продамо. Уз дужно поштовање према Роберту, мислим да је генијалан уметник. Мислим да је преокренуо свет уметности“, рекао је Голди, након чега је завладала тишина.

Током 2003. и 2004. године медији су писали различито о Бенксијевом идентитету. Гардијан је раније објавио да је његово право име Роберт Бенкс, да је рођен 1974, а према наводима Би-Би-Сија, он се заправо зове Робин Бенкс.

Овај уметник већ годинама интригира светску јавност својим сатиричним радовима који често носе антиратне, антикапиталистичке, антиестаблишментске или слободарске поруке.

Најновије у низу „изненађења“ која Бенкси редовно приређује јавности, догодило се почетком месеца током продаје његове слике Девојка са балоном у аукционарској кући „Сотеби“.

Наиме, у тренутку када је то његово дело проглашено продатим за милион фунти, оно је почело да пролази кроз рам у који је био уграђен секач. Присутни су у неверици седели и посматрали како се уметничко дело расипа у комаде.

Због великог публицитета и чињенице да је сам уметник признао да је одговоран за тај „инцидент“, та слика сада вреди двоструко више.

Дејли мејл пише да је Бенкси недавно на Инстаграму објавио фотографију тренутка у којем је слика почела да „цури“ кроз рам.

У одвојеном видео-снимку који се појавио на Твитеру, камера која је такође забележила овај тренутак, у следећем се помера и бележи коврџавог човека с наочарима који фотографише шта се догађа са исте позиције са које се може видети слика коју је Бенкси објавио на свом Инстаграму.

Може бити да је управо тај човек био Бенкси, наводи лист, али напомиње да за тако нешто нема потврда и закључује да је његов идентитет ипак и даље непознат.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво