„Глобално загревање није превара, али научници имају политичку агенду“

Научни консензус око глобалног загревања одавно је постигнут, али упркос томе многи људи сматрају да оно не постоји, а амерички председник Доналд Трамп је пре неколико година рекао да је у питању кинеска превара. Сада, међутим, више не верује да је посреди превара, већ да научници имају „политичку агенду“.

Први човек Беле куће оптужио је научнике који упозоравају на глобално загревање (око 98 одсто научне заједнице верује у човеков утицај на пораст температуре) да имају „политичку агенду“.

Трамп је такође истакао да сумња у то да човечанство утиче на глобално загревање.

„Не мислим да је превара. Али не знам да ли га је човек изазвао. Рећи ћу то овако - не желим да дам билионе и билионе долара. Не желим да због тога изгубим милионе радних места. Не желим да због тога будем у незавидној позицији", навео је амерички председник у интервјуу за Си-Би-Есову емисију 60 минута.

Осим тога, Трамп је додао да је „врло могуће да ће се температуре вратити на старо“, иако није разјаснио како.

Коментар америчког председника долази мање од недељу дана након што је научна заједница објавила извештај у Уједињеним нацијама о потенцијално катастрофалним последицама уколико се нешто хитно не предузме.

Међувладин панел о климатским променама при УН упозорио је да се човечанство у блиској будућности креће ка повећању глобалних температура од три степена Целзијуса у односу на прединдустријско доба.

Научници су истакли да се природне температурне флуктуације погоршавају људским понашањем, које је већ условило подизање глобалне температуре за један степен изнад прединдустријског нивоа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво