Милутин Дедић „откључао“ своје необичне колекције за РТС

За многе ствари у животу потребно је имати само прави кључ. Сликар, путописац и историчар уметности Милутин Дедић има пуну кућу кључева које сакупља скоро седам деценија. Старији брат Арсена Дедића своју колекцију први пут је откључао за екипу РТС-а.

Овај кључ отварао је касу трговца из Дубровника још у 14. веку. То је најстарији, а уједно и најдрагоценији примерак у збирци кључева Милутина Дедића.

„Када смо престали да се бавимо виноградарством, врата конобе су скинута и бачена, али је кључ једно време служио и као чекић. И тако је служио а онда су и њега бацили. Е, ја сам њега узео и сачувао“, сећа се Милутин Дедић.

И тако је пре чак 67 година у родном Шибенику почео да сакупља кључеве. Овај историчар уметности и сликар за себе каже да није колекционар, већ само радознао човек.

„Кључ је једна метафора за нешто што је и данас актуелно, али људи не обраћају пажњу на то. Данас разне картице отварају браве, а и ја имам неку плаву плочицу којом отварам улазна врата. Више нема кључева у овом смислу, у коме сам ја њих скупљао“, прича Милутин.

Старији брат Арсена Дедића на једно место сакупио је кључеве цркава, железничких станица, старих кућа, напуштених школа, магаза.

„Ево видите ово, овај је врло мали само два сантиметра, до овако великог овај тежак сигурно један килограм. Имам кључеве из разних земаља, на пример из Ирана, тамо сам нашао у једној антикварници врло занимљиве кључеве. Скупљање кључева је постала једна страст за мене, неке сам проналазио, неке сам куповао на разним отпадима, неке сам добијао на поклон“, наводи овај заљубљеник у уметност.

И сви ови примерци сећају на време када је и израда кључева била права уметност.

„Ја покушавам скупљајући разне ствари прво да их отргнем од заборава, а затим они ме провоцирају да тајну, јер сваки од њих је нека тајна, да то покушам да на неки начин то откријем“, препричава нам Дедић.

Кључеви су само једна од његових колекција. Уз старо оружје, књиге и сатове, Милутин има и око 200 шкољки и ретких морских фосила.

„Није величина мерило лепоте једне шкољке, него њена форма и облик, ево видите ова има чак мало и седефа. Имам и велике шкољке, а неке сам и поклонио јер немам услова да их држим овако велике сам донeо са Кариба, имам ту једну интересантну шкољку са Кубе, иза сниматеља има један астал шкољки са Тајланда, из Марока, из Црвеног мора“, открива нaм своју нову колекцију овај уметник и путописац.

Колекције је вешто oвековечио и на својим цртежима. И у 83. години ентузијазам, не само за сакупљањем, већ и за сликањем и писањем га не напушта. Поносни је власник дневника од чак 13.500 страница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво