Британски музичари у писму премијерки: Брегзит доноси хаос

Музичари, међу којима су Боб Гелдоф, Стинг, Рита Ора и Ед Ширан, упутили су данас отворено писмо британској премијерки Терези Меј, у којем су је упозорили да излазак Велике Британије из ЕУ значи „културни затвор“ и да ће угрозити „сваки аспект музичке индустрије“.

У писму, које је саставио Боб Гелдоф, а које су подржале десетине познатих британских композитора, продуцената и извођача поп, рок и класичне музике, Тереза Меј се упозорава да ће „широк глас“ музичке индустрије бити ућуткан унутар „самоизграђеног културног затвора“, ако Британија изађе из ЕУ, преноси Гардијан.

„Склепани Брегзит посејаће хаос и нанеће озбиљну штету стваралачком сектору који годишње доноси око 4,4 милијарде фунти“, наводи се у писму.

Британски музичари позивају премијерку да призна да ће Брегзит угрозити сваки аспект музичке индустрије – од турнеја до продаје и ауторских права.

„Доминирамо на тржишту и наше музичке групе, певачи, музичари, писци, продуценти и инжењери раде по целој Европи и свету, а, с друге стране, Европа и свет долазе код нас. Зашто? Зато што смо сјајни у томе... Наша музика допире до сваког. А Британија је заправо то“, поручују музичари.

Њих највише брине претња да ће им бити угрожени садашњи позамашни приходи, закључује лондонски дневник.

Британска фонографска индустрија (БПИ) саопштила је да је популарност британске музике изван земље достигла рекордне висине 2017. године, али је упозорила да ће тај успех бити угрожен трошковима и ограничењима турнеја, промоција и права који ће уследити након Брегзита.

Гелдоф је писмо, ради потписивања, пре објављивања послао својим колегама са ознаком Ка другом гласању.

Писмо су, између осталих, потписали и Боби Гилсепи, Џони Мар, Ник Мејсон, Вилијам Орбит, Сајмон Ратл, Пол Сајмон и Роџер Тејлор.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво