Преминуо француски шансоњер Шарл Азнавур

Чувени француски певач, композитор и глумац Шарл Азнавур преминуо је у 95. години.

Преминуо француски шансоњер Шарл Азнавур Преминуо француски шансоњер Шарл Азнавур

Рођен у Паризу од јерменских родитеља као Шахнур Варинаг Азнавурјан, често је називан француском верзијом Френка Синатре. Његова каријера трајала је дуже од 80 година, продао је више од 180 милиона плоча у 80 земаља, снимио више од 1.200 песама на осам језика.

Био је обожаван у целом свету, а његова песма La Boheme била је један од препознатљивих отисака шансоне за сва времена.

Његове песме изводили су Лучано Павароти, Андреа Бочели, Реј Чарлс, Френк Синатра, а осим музиком, бавио се и глумом, снимивши више од 60 филмова.

Азнавур се женио се три пута и из тих бракова добио шесторо деце. 

Си-Ен-Ен га је 1998. прогласио „Забављачем века“, а 2017. године је добио звезду на холивудској Стази славних.

Ковач: Азнавура је обожавао читав свет

Све што је певао било је толико аутентично да га је обожавао читав свет, рекао је цењени пијаниста и композитор Корнелије Бата Ковач, поводом смрти славног француског шансоњера Шарла Азнавура.

Ковач каже да је Азнавур био заштитни знак шансоне у целом свету и да је на јединствен начин умео да искористи веома ограничен опсег гласа.

„Азнавур није имао претеране гласовне могућности, али је свој глас учинио препознатљивим у читавом свету. Био је један од ретких уметника који су имали привилегију да људи чују њихову песму и одмах препознају интерпретатора. Све што је певао било је толико аутентично да га је обожавао читав свет“, рекао је Ковач.

Истакао је да Азнавур није желео да пева песме других композитора на начин како су то они замислили.

„Као и сви врхунски уметници, успевао је неке песме да учини славним јер их је певао на свој начин. Оне су звучала као аутентична шансона, иако нису биле писане за тај жанр“, закључио је Ковач.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара