Трамп и Макрон, крај „романсе“

Најновији сусрет француског председника Емануела Макрона и председника САД Доналда Трампа, уочи заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, протекао је у прилично хладној и пословној атмосфери, далеко од некадашње њихове присности и „мушке романсе“, оцењује АП.

Трамп и Макрон, крај „романсе“ Трамп и Макрон, крај „романсе“

Нема више пријатељског стискања рамена нити нежног скидања перути са сакоа, а ни Макронове наде да своје напросто невероватно пријатељство са Трампом искористи да обузда запаљиве нагоне америчког председника, наводи америчка агенција.

Када су се два председника састала у понедељак у Њујорку, површно су се руковали и одмах прионули на посао, при чему су се „сложили да се не слажу“ кад је реч о нуклеарном споразуму са Ираном, Трамповој протекционистичкој политици и једностраној подршци Израелу, како су навела два саветника француског председника.

„Пословно расположење у контрасту је с Трамповим улагивањем Макрону приликом државне вечере у априлу и Макроновом више него топлом добродошлицом Трамповима на Ајфеловој кули прошле године“, оцењује АП.

Неколико сати након састанка, њих двојица су за говорницом УН изнела потпуно различита виђења о свету.

„Национализам увек води ка поразу“, поручио је Макрон заложивши се за мултилатерализам и осудивши „закон јачег“, док је Трамп ставио светским лидерима до знања да САД одбацују идеологију глобализма и прихватају доктрину патриотизма.

Трамп је Макрона разочарао на много начина – од повлачења из Париског споразума о клими и нуклеарног споразума са Ираном до једностраних царина на европски челик и алумунијум.

Ипак, Макрон је рекао да ће наставити да с Трампом сарађује „од случаја до случаја“ и истакао да они нису ривали, већ – прагматични савезници.

Бела кућа је саопштила да су на састанку „оба лидера потврдила посвећеност блиској сарадњи у одговору на глобалне изазове“, а Макрон је прецизирао да то значи сарадњу кад је реч о Сирији и новом трговинском споразуму САД са Европом – све док то не подразумева америчке ГМО производе који брину европске потрошаче.

Изгледа и да је Макрон убедио Трампа да испуни обећање и посети Париз у новембру поводом обележавања 100 година од окончања Првог светског рата.

А Трамп је Макрону упутио неочекивани комплимент, похваливши га за чврст став о преговорима о Брегзиту, наводе неименовани француски званичници, који су присуствовали састанку са америчким председником.

С обзиром на „борбеност“ председника Трампа, француски званичници су истакли позитивну страну његовог најновијег сусрета с француским колегом – ниједан нови сукоб није искрсао, закључује америчка агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи