Вудворд у новој књизи описао хаос у Белој кући

Нова књига легендарног новинара Боба Вудворда - „Страх: Трамп у Белој кући“ - заснована на сведочењима запослених у администрацији, приказује председника Доналда Трампа као лидера опасно неупућеног у светска питања, а његову Белу кућу као дисфункционалну и разорно заокупљену унутрашњим споровима.

Вудвордова књига је заснована на стотинама сати интервјуа са људима који су из прве руке учествовали у Трамповом 20-месечном председниковању.

Амерички лидер описан је као човек опседнут кривичном истрагом у вези са питањем да ли је опструирао правду покушавајући да заустави истрагу специјалног тужиоца Роберта Малера о руском мешању у председничке изборе 2016, преноси Глас Америке.

У једном тренутку, како у књизи пише Вудворд, раније ове године, Трампов адвокат Џон Дауд организовао је, ради вежбе, симулирано испитивање Трампа о везама његовог изборног штаба са Русијом и његовим потезима на положају председника, али се Трамп тако често спотицао у вези са чињеницама да би на крају изгубио контролу и разбеснео се.

„Та ствар је проклета превара“, рекао је Трамп о истрази док је вежба за сведочење окончана његовом реченицом: „Заиста не желим да сведочим“.

Дауд је, према Вудворду, рекао Трампу да ће завршити у наранџастом затворском оделу ако буде сведочио пред Малером.

Неколико месеци касније, како наводи Вудворд, Трамп је рекао Дауду: „Био бих стварно добар сведок“.

„Нисте добар сведок. Господине председниче, бојим се да једноставно не могу да вам помогнем“, одговорио је Дауд.

Следећег јутра, Дауд је дао оставку у тиму Трампових адвоката.

Председникови садашњи адвокати су месецима преговарали са Малеровим правним тимом који жели да разговара са председником, али није постигнут договор о томе.

Трампов адвокат Руди Ђулијани у више наврата је рекао да се плаши да ће Трамп, ако буде сведочио под заклетвом, бити ухваћен у кривоклетству – односно у кривичном делу лагања власти.

Вудворд, који је пре више деценија, као млади репортер Вашингтон поста написао истраживачке чланке о корупцији у Белој кући, који су довели до оставке председника Ричарда Никсона, позива се на актуелне и бивше званичнике Беле куће који врло негативно говоре о Трампу, наводећи да га није занимало како би његови потези на месту председника могли да угрозе светску безбедност и да често није упознат са општепознатим чињеницама.

Вудвордови покушаји да добије интервју са Трампом нису уродили плодом, иако је председник покушао да разговара са новинаром након што је већ завршио рукопис књиге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво