Џонсону прети партијска истрага због коментара о буркама?

Против бившег британског министра спољних послова Бориса Џонсона биће покренута истрага због могућег кршења кодекса понашања Конзервативне партије, а због његовог коментара о муслиманкама које носе бурке, наводи лист „Ивнинг стандард“.

Позивајући се на неименоване изворе у Конзервативној партији, лондонски лист пише да се формална одлука о упућивању Џонсона истражној комисији на челу са адвокатом очекује током дана, преноси Ројтерс.

У седишту Конзервативне партије, за сада, не желе да коментаришу у вези са овим наводима.

Британска премијерка Тереза Меј је, заједно са другим високим конзервативцима, позвала јуче Џонсона да се извини због колумне у којој је написао да жене које носе бурке личе на „поштанске сандучиће“ и „пљачкаше банака“.

Председавајући британске Конзервативне партије Брендон Луис навео је у твиту да је од Џонсона тражио да се извини, а премијерка Меј је поручила да се слаже с Луисом, пренео је АП.

„Заиста мислим да сви морамо бити веома пажљиви кад је реч о језику и терминима које користимо. А неки од термина које је Борис користио да опише изглед људи очигледно су увредљиви“, рекла је премијерка Меј.

Тереза Меј уверена је да би жене требало да буду у могућности да бирају како ће се обући.

У међувремену, Мохамед Шеик, оснивач Конзервативног муслиманског форума, рекао је да у Џонсоновом чланку „уопште ништа није у реду“, док је министар за Блиски исток Алистер Барт оценио да ће Џонсонове коментаре многи сматрати увредљивим.

За сада, нема назнака да ће се Џонсон покајати због спорног коментара, који је изнео у колумни у Дејли телеграфу.

Џонсон је у тексту навео да је против забране бурки, али је написао да је „апсолутно смешно да људи одлуче да иду као сандучићи за пошту“. Његов коментар изазвао је критике муслиманских група и колега политичара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво