Преминуо Оливер Драгојевић

Једна од највећих југословенских музичких звезда, певач Оливер Драгојевић преминуо је у 71. години после борбе са тешком болешћу. Хрватском уметнику прошле године дијагностикован је рак плућа.

Хрватски музичар преминуо је јутрос на Одељењу онкологије КБЦ Сплит, потврдила је породица, преноси портал Индекс писање Слободне Далмације. Отишао је изгубивши битку с болешћу с којом се стрпљиво и у тишини носио протеклих годину дана, наводе хрватски медији.

Иза себе је оставио супругу Весну и три сина - Дина и близанце Давора и Дамира. 

Оливер Драгојевић рођен је у Велој Луци на Корчули, 7. децембра 1947. године. У Сплиту је похађао музичку школу. Најпре је учио клавир, а затим кларинет и гитару. Први наступ имао је на сплитском дечјем фестивалу 1961. године када је извео песму Балони.

Шездесетих година 20. века афирмисао се као певач и оргуљаш у оквиру групе „Батали“. После више година наступања у иностранству са међународним бендом, Драгојевић се враћа кући и „праву певачку каријеру“ започиње 1974. године на Сплитском фестивалу где је победио изводећи нумеру Ћа ће ми Копакабана.

Годину касније, шансоном Галеб и ја Драгојевић је освојио публику широм тадашње земље. Уследиле су песме Романца, Опрости ми, папе, Стари морски вук... Сарадња са Зденком Руњићем, који га је и наговорио да уплови у фестивалске воде, трајала је до смрти композитора и, према неким проценама, иза овог двојца остало је снимљених 200 песама. 

Током своје дуговечне каријере остварио је низ успеха, а „један је од ретких хрватских музичара који се могу похвалити наступима у њујоршком Карнеги холу, лондонском Ројал Албет холу, париској Олимпији и Опери у Сиднеју“, наводе медији у Хрватској. 

Драгојевић ће остати упамћен на просторима бивше Југославије и по хитовима Магдалена, Надалина, Цесарица, Стине, У љубав вјере немам и многим другим песмама.

Уметнику је карцином плућа дијагностификован у августу 2017. године, а већ 15. октобра је наступио у ХНК „Сплит“ на концерту Вјеруј у љубав у организацији Жупанијске лиге за борбу против рака.

„Био је то концерт набијен емоцијама, а испоставило се да је то уједно био и његов последњи наступ пред публиком уживо“, подсећају хрватски медији.

Након тога, Оливер је по савету доктора отказао неколико концерата, укључујући и два велика у Спаладијум арени.

„Вражја болест је то, мало сам ослабио, али надам се позитивном исходу. Најбитније је остати чврст у глави, а ја се психички осећам добро“, изјавио је Драгојевић недуго након што је сазнао за дијагнозу.

У међувремену се повукао из јавности и последње месеце живота провео је на Корчули.

Последњи испраћај биће у уторак са сплитске Риве, а сахрана ће се обавити у његовој родној Велој Луци на Корчули – у ужем кругу породице и пријатеља.

Истог дана у Хрватском народном казалишту биће одржана комеморација, преноси Хина.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво