Из Москве са љубављу и одашиљачем?

Још није познато да ли је лопта, коју је руски председник Владимир Путин поклонио првом човеку Беле куће Доналду Трампу на самиту у Хелсинкију, безбедносна претња или само сувенир.

Од званичника се траже одговори на питање да ли су тајне службе откриле нешто недозвољено у Путиновом поклону и да ли је она до сада унета у Белу кућу.

Црвено-бела „адидас“ лопта коју је руски председник Владимир Путин поклонио америчком председнику Доналду Трампу на самиту у Хелсинкију пролази кроз рутинску безбедносну проверу, пренели су амерички медији.

Лопта би могла, пише Си-Ен-Ен, да има у себи чип са одашиљачем.

На сајту произвођача је наведено да технологија корисницима омогућава приступ „различитим функционалностима“, укључујући „ексклузивне информације о производу, 'адидас' фудбалске садржаје, специјална такмичења и изазове“, све у рекламне сврхе.

Америчка тајна служба саопштила је да „сви поклони које председник добије јесу предмет детаљног безбедносног скрининга“, те да тајна служба не коментарише о методама и средствима који се користе.

Истог дана када је Трамп добио лопту на поклон, поједини амерички политичари су изјавили да су они на месту америчког председника одмах би проверили има ли прислушкивач у њој и да је никада не би унели у Белу кућу.

Састанак америчког и руског председника одржан је 16. јула у Хелсинкију.

број коментара 14 пошаљи коментар
(субота, 28. јул 2018, 06:57)
D. Savic N. J. USA [нерегистровани]

Paranoja

Paranoja je teska I ozbiljna mentalna bolest. A ovo je tipican I eklatantan slucaj te bolesti na najvisem nivou. U Srbiji bi na ovo narod rekao "Boze me sacuvaj _daleko bilo".

(субота, 28. јул 2018, 06:35)
Nije anekdota, [нерегистровани]

već stvarnost:

U novim kompjuterima kupljenim u Americi Rusi su tražili špijunske programe,a oni im ugradili običnu bubicu za priluškivanje!

(петак, 27. јул 2018, 23:43)
anonymous [нерегистровани]

Bezbednosna provera

Da je, kojim slucajem, nesto u lopti, mogla bi samo nova tehnologija koju druga strana ne poznaje.

(петак, 27. јул 2018, 17:50)
anonymous [нерегистровани]

e

koji su ovo bolesnici,zamisli da oni proveravaju da u lopti nema slucajno neki mikrofon...lopta je Trampu data iz drugih razloga,ko shvati razumece...

(петак, 27. јул 2018, 17:36)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Prava lopta !!!

Poklon lopta je ona mala za fudbalska takmicenja
ali ona prava za medjunarodnu politiku je ODAVNO
u nogama i rukama Putina,,to smo primetili od velikog
PANIKA u koju se nalaze i NATOp.i EU savez i celi
Zapad....
(петак, 27. јул 2018, 15:42)
anonymous [нерегистровани]

Fora

Niste razumeli foru... kaže Putin evo vama Nemci (nemacka adidas lopta) pa se vi sa njima igrajte, a Tramp će... ne trebaju ni meni... :)

(петак, 27. јул 2018, 14:07)
anonymous [нерегистровани]

Lopta

Pa nije to stona lampa da je drzi u kancelariji ili kuci . To ce stojati u ko zna kojoj prostoriji ormanu ili ko zna gde

(петак, 27. јул 2018, 13:35)
anonymous [нерегистровани]

Psiholog

Nikakav cip ne postoji u toj lopti.
Sustina svega je psiholoske prirode,dobaciti iznenada loptu u ruke suparniku i odmereno ispratiti njegovu trenutnu reakciju je mnogo vrednije od bilo kakvog cipovanja lopte.Predsednik rusije je odigrao brilijantan potez i matirao predsednika amerike.

(петак, 27. јул 2018, 13:20)
anonymous [нерегистровани]

Maaa...

Najbolje da je raspore, provere i onda naprave saksiju za cvece od nje!

(петак, 27. јул 2018, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

Ево како је

Тако је то када вест није потпуна.... Наравно да садржи чип и то није никаква тајна. Наиме, на светском првенству по налогу ФИФА Адидас је у СВЕ лопте стављао чип који бележи податке о кретању лопте, да ли је гол и сличне податке. Овоме чипу се пристуна бежичну путем NFCa када се полти примакне на малом растојању од пар цантиметара читач који има лиценцирани софтвер од Адидаса. NFC имају данас много савремени преносни уређаји и мобилни, али је што у софтверу који дозвољава приступ лопти. И том чипу физички не може да приђе после уградње нико а да не разруши лопту. Али, американци могу да буду потпуно мирни, јер је Адидас правио и лопте сувернире баш за овакве прилике, лопте са чипом су се користиле само на утакмицама. Тако да Бајронова лопта нема овај чип у себи.