Изложба о Рускињи Гали, Далијевој животној инспирацији

У Барселони је отворена изложба о Гали - музи Салвадора Далија, која је, како оцењују аналитичари, имала кључну улогу у његовој уметности којом је обележио 20. век. Предмети из заоставштине Далијеве супруге први пут су изложени јавности као и део богатог опуса једног од најзначајнијих сликара надреализма.

У националном музеју у Барселони изложба посвећена нераздвојној дружбеници Салвадора Далија – Гали, представља око 300 предмета личне природе, писма и фотографије, који сведоче о неуобичајено снажној спони сликарског генија са руском имигранткињом.

Рођена у Русији 1894, Елена Даиконова познатија као Гала била је у центру пажње тадашње уметничке елите – била је супруга песника Пола Елуарда и веома блиска са немачким сликаром Максом Ернестом.

Инспирисала је песника Андреа Бретона и уметника Сесила Беатона. Далија је срела 1929. и остала с њим до краја живота 1982. године.

„Можете да упознате Галу као организатора Далијеве изложбе, али и као супругу која брине о његовој каријери. Њена улога у Далијевом животу је већа од оне коју јој приписују. Она даје идеје и размишља о њима са Далијем“, истиче Естреља де Дијего, професор Факултета историје уметности у Мадриду.

Салвадор Фелипе Дали, „Први маркиз од Пубола“, један је од најистакнутијих шпанских сликара. Живео је од 1904. до 1989. године.

Сматрају га родоначелником надреализма, и један је од најкреативнијих уметника свог времена, бавио се вајањем, писањем, глумом.

Преокупиран проблемима савременог доба: декадентношћу елите, религијом, навукао је гнев грађанског друштва.

Исмевајући каноне, поделио је јавност. Једни су га сматрали генијем док су га други сматрали шарлатаном, а у центру Далијевог интересовања била је његова непролазна љубав према Гали.

Изложба у националном музеју Каталоније „Гала – Салвадор Дали“ плод је четворогодишњег рада музеја и Задужбине Салвадора Далија из Фигераса, родног града славног уметника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво