Принц Вилијам у Јерусалиму на гробу своје прабабе

Британски принц Вилијам своју посету Блиском истоку завршава данас посетом Јерусалиму, где ће обићи гроб своје прабабе, сахрањене у православној цркви.

Гроб принцезе Алисе од Батенберга и Грчке, прабабе принца Вилијама, према њеној жељи, налази се у крипти Руске православне цркве у источном Јерусалиму. Принцезу Алису у Израелу цене јер је штитила Јевреје током Другог светског рата, пренео је АП.

Принц Вилијам је, претходно током посете Јад Вашему, меморијалу Холокауста, са поносом указао да је његова прабака призната као „праведник међу народима“, односно неко ко је ризиковао живот да би заштитио Јевреје. Она је у Атини, током немачке окупације, скривала чланове једне јеврејске породице.

Иако је 1969. године преминула у Бакингамској палати и сахрањена у крипти дворца Виндзор, посмртни остаци принцезе Алисе су 1988. године, у складу са њеним жељама, пренети у Јерусалим, у крипту руске Цркве Свете Марије Магдалене, на Маслиновој гори.

Принцеза је тражила да тамо буде сахрањена поред своје тетке, руске велике кнегиње Јелисавете. Кнегињу, која је била узор принцези Алиси, 1918. године убили су бољшевици током Руске револуције, а касније је проглашена за светицу.

број коментара 5 пошаљи коментар
(петак, 29. јун 2018, 18:45)
dexter [нерегистровани]

lepo

lepo od princa ali pamet u glavu, kakve svi oni imaju veze sa srbijom i ovim sto nam se dogadja, vi kao da ste iz bajke neke izasli probudite se!

(петак, 29. јун 2018, 10:44)
anonymous [нерегистровани]

re: Vidjenje

Odavno se zna da imaju veze sa pravoslavcima, zbog toga imaju i dobre veze sa Kiprom, Grckom, a u zadnje vrijeme i sa Rumunijom, pa i u Srbiju je rado dosao, jedino nije jasno zasto Englezi non-stop podmecu nogu Srbiji zadnjih 100 i vise godina. Vjerovatno oni i nemaju toliki uticaj na VB politiku kako se to na prvi pogled cini? Mislim da ulogu igra i germanski uticaj koji je izrazito anti-srpski.

(четвртак, 28. јун 2018, 19:06)
Kosmajac [нерегистровани]

pravoslavci

I njegov otac Princ Carls znajuci da su po toj liniji pravoslavci redovno boravi i daruje Hilandar.

(четвртак, 28. јун 2018, 18:10)
anonymous [нерегистровани]

Vidjenje

Koliko vidim iz teksta brababa Princa je bila Grkinja pravoslavne vere i kao takve se nalazilu u Ruskoj pravoslavnoj crkvi,te znaci da je bila ocgledno pravoslavne vere.Znaci njihova loza ima pravoslavne pretke a to sto je stitila Jevreje je neovisno od njene vere.

(четвртак, 28. јун 2018, 12:10)
anonymous [нерегистровани]

Bravo Prince Wiliame

Istorija se ne moze izbrisati.Prabaka je cinila mnoga dobra dela koja ce se pamtiti. I to je divno sto ce Princ William posetiti grob i istorijska mesta u Jerusalimu.