Меланија Трамп против одвајања деце од породица на граници

Америчка прва дама Меланија Трамп каже да је забринута због спорне политике раздвајања породица приликом илегалног уласка у САД, рекавши да „мрзи када децу одвајају од родитеља“ и да жели „успешну имиграциону реформу“.

Уз то, прва дама нада се да ће и републиканци и демократе у Конгресу САД напокон моћи да се сложе како би спровели успешну имиграциону реформу.

„Морамо бити земља која поштује све законе, али и земља која влада срцем“, наводи се у саопштењу Меланије Трамп, које је објавила њена портпаролка Стефани Гришам, преноси Би-Би-Си.

Њен коментар уследио је усред све жешћих контроверзи због имиграционе политике „с нултом толеранцијом“ коју спроводи њен супруг, амерички председник Доналд Трамп, на граници између САД и Мексика.

АП оцењује да за Меланију Трамп није уобичајено да се меша у жустру политичку дебату, али примећује да она није конкретно окривила политику „нулте толеранције“ Трампове администрације, а која је довела до пораста броја деце која се на граници одвајају од породица.

Владини статистички подаци показују да је око 2.000 деце одвојено од родитеља у априлу и мају, током свега шест недеља.

Трампову имиграциону политику критиковала је бивша прва дама Лора Буш, назвавши такву политику „неморалном“.

Одрасли које америчке власти ухвате да незаконито прелазе границу, а међу којима многи планирају да у САД затраже азил, смештају се у притвор и суочавају с кривичним гоњењем, док се стотине деце шаљу у притворске центре и одвајају од родитеља.

Групе за заштиту људских права такву политику критикују као досад невиђену.

Председник Трамп, иначе, каже да је за овакву политику крив „закон који су демократе дале САД“, али је нејасно на који тачно закон мисли, напомиње Би-Би-Си.

У твиту објављеном у суботу, Трамп је позвао демократе да са републиканцима раде на изради новог закона, док критичари указују да је одвајање деце од родитеља политика коју је јавни тужилац Џеф Сешен најавио прошлог месеца те да за обустављање те политике није потребна акција Конгреса.

Истовремено, аналитичари кажу да значајну промену представља одлука Министарства правде да кривично гони родитеље због првог илегалног преласка границе, док се деца кривично не терете, што значи да не могу бити заједно у затвору.

број коментара 0 пошаљи коментар