Заев глисером преко Преспанског језера, направио селфи

Македонски премијер Зоран Заев стигао је заједно са владином делегацијом глисером преко Преспанског језера на потписивање Споразума о решавању македонско-грчког спора око имена и стратешком партнерству Македоније и Грчке, који ће бити потписан у месту Псарадес на грчкој страни језера.

Заев је на Фејсбук поставио селфи из пловила на којој се виде и други чланови македонске владе.

Грчка државна телевизија ЕРТ уживо преноси атмосферу у шатору који је постављен за церемонију потписивања, где су већ пристигли висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, грчки премијер Алексис Ципрас и министар спољних послова Грчке Никос Коцијас.

Званични састанак две делегације биће затим настављен у Отешеву, на македонској страни језера.

Атина и Скопље су, након две и по деценије, постигли историјски договор да Република Северна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Церемонији потписивања споразума, на позив премијера Грчке и Македоније Алексиса Ципраса и Зорана Заева, присуствоваће висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан, саопштила је европска служба за спољне послове.

Споразум ће бити потписан у 10.30 по локалном времену, а АНА преноси да ће потписивању присуствовати и представница генералног секретара Уједињених нација Розмари Дикарло.

Делегације предводe премијери Заев и Ципрас који ће се обратити, након чега ће потпис на споразум ставити министри спољних послова две земље Никола Димитров и Никос Коцијас, заједно са међународним посредником УН у преговорима Метјуом Нимицом, наводи МИА.

После потписивања споразума, премијери и шефови дипломатије, као и други званичници, укрцаће се на брод и отпловити до Отешева на супротној страни Преспанског језера, где ће бити приређен ручак, пише МИА.

Влада премијера Ципраса је у суботу увече у грчком парламенту преживела гласање о поверењу, чиме је уклоњена и та потенцијална препрека за потписивање споразума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво