Мира Фурлан: У Индији сам видела будућност света...

Недавно сам била у Индији и видела будућност света која нам се спрема: богатство незамисливих размера на једној страни и сиромаштво незамисливих размера на другој страни, рекла је Мира Фурлан за време чувеног „софа интервјуа“ на платоу испред Музеја Југославије, у оквиру програма друге вечери Књижевног фестивала „Крокодил“.

Са упечатљивом звездом југословенске кинематографије која већ годинама живи у САД пред скоро хиљаду људи разговарао је филмски критичар Иван Велисављевић.

Мира Фурлан је објаснила да је из Индије допутовала у Амстердам, потпуно сређен, богати европски свет: „То ми је направило потпуну збрку у глави коју морам сабрати. Након два дана путовања из Франкфурта до Београда, ето ме коначно у програму 'Крокодила'. Каснила сам на авионе, па ми се чини да сам тренутно између јаве и сна“.

Потом је публика имала прилике да види инсерт из филма Турнеја у режији Горана Марковића у којем једну од главних улога игра Мира Фурлан.

На питање како је то бити уметник између светова Фурланова је одговорила да је то пре свега осећај неприпадања: „То је истовремено осећај припадања свим световима. Питање емиграције и остављања свог дома и идеја проналажења новог дома... све су то велика питања која ме сваког дана опседају. На крају бих ипак казала да је у том неприпадању неки простор личне слободе који је врло вредан. Неприпадање са собом носи велике недостатке и велике рупе у постојању, али кукање да смо нешто изгубили, а оно друго нисмо нашли нема никаквог смисла“.

Мира Фурлан оцењује да је у Америци тренутно навала деснице иако се то није изнанада појавило.

„Све се то припремало. Непрестано постоје снаге које се сударају. Ја сам ипак на другој страни. Верујем у идеју да се насиљем и оружијем ништа не може решити. Ганди и Мартин Лутер Кинг ме инспиришу и јесу звезде водиље у мом животу“, истакла је Фурланова.

О својим искуствима у предавању на једној од назначајнијих филмских школа у Америци, на веома цењеној њујоршкој Академији за филм, прослављена глумица напомиње да је тај посао њу нашао.

„Никада нисам мислила о себи да предајем, али се тако у животу појављују ствари које нисмо тражили и оне нас одведу на други колесек. Тај курс Liberal Arts and Science ми је легао. Одговара и мојим студентима. Својим искуством и животом сам се спремила да нешто кажем о позицији уметника у свету“, испричала је уметница.

Како каже, њена предавања слушају студенти из целог света.

„Предавати нешто је заправо размена. Ја сам студентима саговорница, баш као што су то они и мени. Инсисторам на томе да не знам више од њих. Моји студенти су економски, социјални, расни пресек друштва. Имала сам само једног белог мушкарца из Тексаса... Све друго су биле црне жене или црни геј људи... Тај студент се нашао угроженим и питао је зашто мора да носи кривицу за све неправде у свету“, прича Фурланова.

Пред крај софа интервјуа приказан је инсерт из филма Штефица Цвек у раљама живота у режији Рајка Грлића у којем епизодну улогу игра Мира Фурлан.

Присећајући се снимања, открила је да јој је веома тешко пало фарбање косе за улогу у том филму.

„Када сам погледала себе у огледалу помислила сам: 'Зашто се редитељи воле играти малим луткицама које фарбају и костимирају?' Ипак испало је да је тај филм изузетно интелигентна и духовита прича“, објаснила је глумица.

Цењена глумица пише нову књигу и напомиње да се све време пита има ли смисла да 20 година заступа исте ставове у јавности.

„Чини ми се да ме ретко ко чује. Немам више снаге да будем јавна особа. Пишем мемоарску књигу о свему томе и још се нисам одлучила да ли ћу то што пишем уопште послати у свет“, рекла је Мира Фурлан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво